Kategorija: Medžiai

Pasakojame kaip nusidažyti ypatingus margučius, o straipsnio pabaigoje pateikiame informaciją apie dažymui skirtas mūsų ruošiamas priemones.

Alksnio-zievemis-marginti-marguciai- ler-Easter-eggs-dyed-with-adler-barkMargučių dažymui reikės:

Poros saujų  juodalksnio žievių;
5-6 surūdijusių vinių ar kitų gelžgalių;
Apie 600 ml raugintos beržų  sulos (arba  2-3 proc. acto). Jei naudosite citrinos rūgštį, gausite įvairaus intensyvumo melsvai pilkus margučius.
Žiupsnio druskos;
Saujos  svogūnų lukštų;
Įvairių žalių ar džiovintų augalų lapelių bei žiedų.

Dažų ruošimas

Juodalksnių žievių prisirinkome  dar pernai, tad dažymui naudojome jau džiovintas. Jei neturite sklypo kur auga juodalksniai, ar nereikia jų retinti, verta pasidairyti po aukštos įtampos juostomis ar pakelėse – ten tikrai galima rasti maždaug rankos storumo priguldytų medelių. O jei jie buvo pjauti prieš pat lapų sprogimą, žievė turėtų luptis ypatingai lengvai. Tik lupkite atsargiai, nes juodalksnių žievės vidus yra tamsiai raudonos spalvos, kuri  lengvai nudažo pirštinėmis neapsaugotas rankas.

Juodalksnio-zieve-dazyti-marguciaiJuodalksnio žievės, jei ją renkate tik  margučių marginimui, jums tereikės gerų poros saujų.
Žievę ir kelias surūdijusias vinis ar kitus gelžgalius užpilame parūgštintu vandeniu taip, kad apsemtų. Mes išbandėme metų senumo raugintą sulą, kuri suveikė kuo puikiausiai :).  Dažams ruošti tinka ir skiestas actas. Galima išbandyti ir pvz.  skystį nuo raugintų agurkų.
Rūgštele užpiltas žieves  šiltai palaikome bent pora parų.

Kiaušinių dažymas
Jei norite visiškai juodų kiaušinių, nevirtus sudėkite į puodą ir užpilkite skysčiu nuo žievių bei  įberkite žiupsnį druskos tam, kad dažai geriau „kibtų“. Virkite įprastai. Beje, jei kiaušinius pirkote parduotuvėje, gali nenusidažyti „pramoninis“ antspaudas, tad turėsite labai originalių margučių (žr. nuotrauką).
Jei patinka margi, ornamentuoti kiaušiniai ir norite jų turėti greitai, verta pasinaudoti mūsų patikrintu būdu.Iskiles-naturaliais-dazais-margintas-margutis
Mes nevirtus kiaušinius kai kuriose vietose padengėme sudrėkintais svogūnų lukštais, o po jais dar paklojome dilgėlių,  įvairių kitų žalių bei džiovintų lapelių ir apvyniojome siūlu arba įrišame į suplyšusios pėdkelnės gabaliuką.
Kiaušinius sudėjome į pasiruoštą skystį ir virėme kaip įprasta – apie 10 minučių. Išgriebėme, palaikėme šaltame vandenyje,  nukarpėme siūlus…ir…mums tai, ką pamatėme, labai patiko.
Patiko daug labiau, nei vien svogūnų lukštais dažyti kiaušiniai (palyginimas – paskutinėje nuotraukoje). O jei pro kiaušinio lukštą pateko dažo, tokio margučio nei „apipjaustyti“, nei išmesti nereikės,  jį galima ir valgyti, ir krauti į mišraines.
Ir…nedidelis priminimas. Priminimas apie pataisus, kurie nenaudotini Velykų stalo puošybai, nes yra saugomi augalai. Juos puikiausiai pakeis žiemės, kurios gali augti  kiekviename gėlyne, nes  yra visžalės, nebijo nei karščio, nei  šalčio, nei nederlingos žemės.
Gamtiniais-dazais-dazyti-marguciai-Easter-eggs-dyed-with-natural-colour

 Kas tiktų Jūsų 2016 metų Velykoms iš Žolynų namų kraitelės:

1. Priemonių rinkinys 8-10 kiaušinių juodai ar melsvai nudažyti (juodalksnio žievė, rūdgaliai, receptai). 4€
2. Butelis raugintos sulos (margučių dažui raugti, įvairiems marinatams ruošti 2€
3. Žolelių rinkinys margučių marginimui (flioksų žiedai, paparčių lapai, kt.). 1€
4. Džiovintų augalų rinkinys žalsvai margučių spalvai išgauti (garšvos, dilgėlės, kt.) 2€
5. Verbų tipo džiovintų augalų  puokštės 2€

 Organizuojame mokymus- margučių  dažymo popietes 

 

Manau ne vienas mėgstame pirkti ir užsidegti mini žvakutes  mažuose aliuminio indeliuose. Dažnai šios žvakutės nesudega iki galo. Siūlome idėją kaip jų likučius bei pačius indelius panaudoti antrą kartą ir gauti dviejų tipų žvakes – vieną kvepiančią, o kitą –  skirtą laužui įdegti.
Viskas paprasta: žvakių likučius pakaitiname  į juos pribėrę smulkintų pušų spyglių. Nukošus skystis supilamas į formeles, nepamiršrus įverti  „knatelį“ (naudojame lino siūlus, kurie sumirkomi tuo pačiu parafinu).  Spyglių likučius nesunku paversti žvakelėmis, kurios, išimtos iš formelių, labai palengvins pvz. laužo įsidegimą.

Zvakes-is-pusu-spygliu-zolynu-namai

Ar perkate kokius nors  kosmetinius odos šveitiklius?
Tikriausiai visi, kurių oda nėra šilko švelnumo, o ypač jei ji primena „žąsies odą“, pasakys: taip.  
Deja, odos šveitikliai, kurių dalelės  nenatūralios, yra  uždelsta ekologinė bomba – taip juos  knygoje  „Pasaulis be mūsų“ apibūdina jos autorius Alan Weisman. Pasak jo, bet kokio  neperdirbto plastiko kelias ar anksčiau ar vėliau yra vandenynai, kur jis, talžomas srovių, veikiams saulės, pavirsta mikroskopinėmis dalelėmis, o šios – kaip mikromaistas patenka į pačios biologinės grandinės pradžią – mikroskopinių gyvūnų virškinimo sistemą ir  ją užkemša, t.y. juos masiškai žudo.  O šveičiamosios  dalelės – tai jau paruošti maži plastiko kąsneliai jūros gyvūnams. Tad jeigu tenka pirkti kokį nors šveitiklį, reikia atidžiai skaityti sudėtį ir dėti atgal į lentyną jei ten parašyta:  „mikro polietileno dalelės“, „polietileno mikrosferos“, „polietileno rutuliukai“, „polietilenas“ ar pan.
Jei  į tokius šveitiklius  sudėtos maltos jojobos sėklos, graikiškų riešutų kiautai, vynuogių sėklos, abrikosų kauliukai, smulkintos avižos, cinamono žievelė, moliūgų sėklos, jūros druska, burnočio ar panašios  labai smulkios sėklos – nei jums, nei  jūros gyvūnams  tiktai nebus pavojingi.
Spygliu-skleistenio-muilas-2Namuose taip pat  galima pasigaminti muilus, praturtintus natūraliomis šveičiamosiomis dalelėmis. Ko gero lengviausiai prieinamas tokių muilų užpildas – kavos tirščiai. Tokių muilų pagrindas gali būti įvairus, tam galima panaudoti  ir parduotuvėse įsigyjamus jau pagamintus muilus, pvz. skirtus vaikams juos suminkštinus. Jei neturite specialių formelių muilui išpilstyti, vietoje jų galima panaudoti vairių formų nedidelius plastikinius indelius. Tinka tie indeliai, kurių sienelės plonos ir  jie šiek tiek platėja į viršų – iš tokių formelių muilus išimsite labai lengvai.
Nuotraukoje pavaizduotam muilui gaminti panaudojome skaidrią muilo bazę. Ši bazė  lengvai išsilydo iki skysčio ir gali „sugerti“ daug užpildo. Tad gauname švelniai putojantį šveičiamąjį muilą. Nuotraukoje parodytas muilas gaminamas iš smulkintų pušų spyglių ir skleistenio – augalo, kurio  lapeliai, žiedynai turi saponinų (natūraliai putojančios medžiagos). Šio augalo  žiedynai yra smulkūs ir primena mažus šiurkščius rutuliukus, o to mums kaip tik  to šveičiamąjame muile ir reikia. Juk taip?  Taip pat į jį pilame kokoso aliejaus.
Muilas žinoma, kvepia mišku, o įsitrinant  juo oda  ne tik  šveičiama – ji lengvai parausta, taigi  gerėja kraujo cirkuliacija, o kartu ir odos mityba.

 

 Artėja laikas kai  Žolynų namų pušelės  pradės brinkinti  pumpurus. Šiemet jų prisidžiovinsime  dar daugiau. Ir ne tik sau. Ir ne  tik sveikatinimosi atsargoms, bet ir  pušų sirupo (,,medaus“) gamybai. Šis sirupas – nepakartojamo aromato, tirštas…ir jo neprivalgysi šaukštais.

pusu-sirupas

Tik  keletas lašelių ant  avižų ar manų košės, o  vasarą – ant ledų. Mmmm… Žinoma, jis praverčia ir pagerinant arbatas, pvz. kosint.
Arba galima įmaišyti į paprastą medų, suteikiant jam ypatingą prieskonį ir aromatą.

avizu-kose-su-pusu-sirupu
Na, o jei rinksite pumpurus patys, kaip visuomet: rinkite tik toli nuo greitkelių, intensyvios žemdirbystės laukų ir nenuskriaudžiant medžių: tik  po keletą nuo šoninių šakų,  nenuskinant viršūnės….

 

Prisimenu vaikystę, kai  pavasarį klaidžiodami  po miškus   raškydavome  nenusakomo skonio liepų pumpurus ir jaunus lapelius.
Burnoje jie virsdavo  švelnia ir  labai sočia mase…
Prieš pora metų  šovė mintis…išsikepti  liepų lapų blynų.
Dabar jie tapo visos šeimos geidžiamu  ir labai sočiu pavasario patiekalu, kurį paruošti tereikia keleto minučių.
liepu-lapu-blynai
1.Nenuskriausdami medžių pasiraškome keletą saujų jaunų, gležnų liepų lapų.
2. Lapus stambiai supjaustome.
3.Pasigaminame   skystoką masę iš poros kiaušinių ir kelių šaukštų miltų, įberdami druskos ir pipirų. Jei reikia, galima įpilti šiek tiek  pieno ar vandens. Ši masė reikalinga tik apvelti lapus kad jie kepant geriau suliptų.
4.  Šaukštu ar net  rankomis  pakabintus  gniužulėlius dedame į įkaitintus riebalus: aliejų, o dar skaniau sviestą ghi. Kepame labai trumpai!
5. Blynai skanūs tiek šilti, tiek šalti.

Bendraukime:

Tel. 8 652 84 648

Paieška
Draugai