Kategorija: Šaknys

Mes, moterys, išradingos ir tiesa sakant, suktos :).
Bet dėl vienos suktybės man nei gaila, nei gėda.  Netgi, sakyčiau, drįstu didžiuotis  Suktybės kodinis pavadinimas: „Kaip šeimai sumaitinti …pastarnokus“.
pastarnokas-krienas-kasta-2014-01-10Pastarnokas (Pastinaca sativa L.) – pati nereikliausia daržovė. Pati išsisėja bei užauga ir nelabai derlingoje dirvoje. Dažnai juos galima sutikti ir laukinėje gamtoje: pakelėse, pievose, dykvietėse.  Vidurvasarį  taip išskleidžia lapiją, kad  galima juos pamiršti iki tol, kol prireiks į patiekalą- jokia naujai išdygusi žolė jų nebeužstelbs. Šaknų dydžiu jie dažnai pralenkia morkas ir gali prisivyti ir cukrinį runkelį. Be to, neteko matyti, kad juos kas nors ypatingai mėgtų apgraužti, o  antrais metais sužydęs pastarnokas privilioja tuntus vabzdžių. Ir dar: jie žiemoja dirvoje, tad jei žemė neįšalusi, galite jų šaknis kasti  kad ir viduržiemį (beje, šios nuotraukos herojams kaip tik tai ir nutiko 2014 m. sausio 12 dieną).  Tad  atrodo,  kad užsisėjai daržą pastarnokais ir gali miegoti kur ant krosnies – tikras daržininkų džiaugsmas ir gerovės pagrindas turėtų būti ta didžiulė, riebi balta šaknis.  Juolab, kad pastarnokų šaknyse  yra ir baltymų,  ir cukrų, ir fosforo, ir vitamino C, tt.Svieste kepti pastarnoku griezineliai

Bet, deja, jie turi vieną bėdą: dėl eterinių aliejų ir aromatinių medžiagų kvapo ir specifinio skonio ne visi juos mėgsta. Namų bandymų  su užsiaugintais pastarnokais buvo atlikta kuo įvairiausių: pertrintos sriubos, troškiniai, salotos, blyneliai  ir kt. Šeimynos verdiktas visais atvejais buvo vienas:  „Ir vėl tu tų  p….. čia pridėjai. Fu…“

Pirmą kartą tos frazės  iš savo 4 šeimos narių neišgirdau kai pastarnokų griežinėlius  pabandžiau iškepti lydytame svieste.Valio. Beje, tikrai skanu.
Pastarnoku-kavaAntrasis būdas – pastarnokų kava.

Trečiasis būdas – įvairių daržovių sultys įmaišant ten  ir pastarnokų sulčių.

Ketvirtasis  būdas gimė tuomet, kai visa apsiašarojusi nuo smulkinamų krienų pradėjau mąstyti kuo čia tą koncentratą praskiedus taip, kad nenukentėtų konsistencija ir spalva. Ir, eureka, po ranka pasipainiojo šaldytuvo apačioje nuobodžiaujantis  baltas, kaip ir  krieno šaknis,  pastarnokas.

Nedrąsiai šaukštelį  naujųjų krienų ištiesiau  vyrui…ir jis nesuprato, kad  ten yra pastarnokų –   krienai taip užslopino specifinį jų kvapą ir skonį. Krienus palaimino ir uošvis – tikras šio patiekalo ekspertas.

Taigi dabar mes krienus gaminame paprastai ir greitai: supjaustome abi daržoves nedideliais Krienai su pastarnokais ir burokeliaisgabaliukais ir malame lėtaeige sulčiaspaude, o po to jos atskirtas sultis ir tirščius sumaišome.Pagaminame  mišinį iš vandens, cukraus, citrinos rūgšties ir druskos (literatūros rekomenduojamas santykis 300 g. krienų  masei  yra šis: 450 g. vandens,  po 20 g. cukraus ir druskos, apie 10-15 g. citrinos rūgšties arba  250 g.  9% acto).  Daržovių masę marinatu  skiedžiame iki norimos konsistencijos bei skonio ir šauname … į šaldytuvą.  Taip pagaminti krienai nei juoduoja, nei greitai genda. Skanaus.

 

Mėsingos, tiesios varnalėšų šaknys  (burdock root) rytų šalyse auginamos plantacijose ir tampa daugelio patiekalų svarbiausia sudėtine dalimi. Lietuvoje jos, deja, laikomos  savotišku nevalyvumo simboliu, mat gerai auga dykvietėse, prie apleistų namų, pakelėse. Didžiuliai krūmai atrodo išties įspūdingai, o subrendusios sėklų dėžutės tik ir laukia pro šalį slenkančio gyvūno kailio ar žmogaus apdaro…

varnalesu-saknysVarnalėšų šaknys, ypač jei augalas įsikūrė riebioje drėgnoje žemėje, sunkiai įveikiamos kastuvu, nes jų ilgis gali siekti iki pusės metro (bent jau tokios išauga Žolynų namų paežerėje) ir storiu primena nemenką morką.

Mūsų naudojamas pats paprasčiausias jų paruošimo būdas yra šis:
Šaknis nuplauname po tekančiu vandeniu (naudojame šepetėlį), jei nesitingi – nuskutame viršutinį tamsų sluoksnį. Pjaustome plonais įstrižais griežinėliais ir kepame lydytame svieste. Varnalesos-kepa-svieste
Paprastai įvairias šaknis kepame savaitgalio rytais. Tokiu pat būdu kaip ir varnalėšas, kepame pastarnokus, topinambus. Miela žiūrėti kaip sukilusi šeima iš lėkštes graibsto ką tik ten spėjusius sutūpti švelniai pageltusius įvairių augalų šaknų griežinėlius. Kam patinka – barsto pipirais ir druska, tačiau  bent jau šių trijų augalų šaknys mielai skanaujamos ir be jokių prieskonių.

Kuo naudingos varnalėšų šaknys ?
Pirmiausia tuo, kad jose gausu inulino (didžiosios varnalėšos šaknyse jo yra nuo 27 iki 45 proc.), baltymų (iki 12 proc.), riebalų (iki 0,8 proc.). Jose esančios medžiagos stimuliuoja medžiagų apykaitą, ląstelių atsinaujinimą, taigi gali tapti puikiu vegetarų bei medžiagų apykaitos problemų (pvz. cukrinio diabeto) kamuojamų žmonių maistu (lit. šalt. 1.4).
keptos varnalesos
Jos, kaip ir visos kitos vėlyvą rudenį iškastos šaknys, gali gana ilgą laiką išsilaikyti tiek šaldytuvo apatinėje lentynoje, tiek vėsiame rūsyje (geriau laikosi apibertos drėgnu smėliu ar drėgnomis pjuvenomis).

Beje, Lietuvoje be didžiosios ( Arctium Lappa L.) dar auga mažoji (Arctium minus Bernh), paprastoji (Arctium tomentosum Mill.), miškinė (Arctium nemorosum Lej.) varnalėšos. Visų jų savybės ir cheminė sudėtis gana panaši, o ir patys augalai nėra lengvai atskiriami. Varnalėšos – dvimetis augalas, taigi antraisiais augimo metais pavirsta įspūdingu apvaliomis pilkomis dygiomis galvutėmis aplipusiu krūmu, kuriam  storoji šaknis atiduoda visą pirmaisiais metais sukauptą energiją ir sumedėja, o rudeniop ji ir visas augalas nunyksta. Tad kasti jas reikia pirmųjų augimo metų pabaigoje arba anksti pavasarį.

Ir tikra netiesa , kad varnalėša – įkyri piktžolė. Jos šaknys neturi jokių dauginimosi savybių, jų paskirtis (kaip ir morkos, pastarnoko, burokėlio ar nakvišos) vienintelė – sukaupti kuo daugiau maisto medžiagų kitiems metams tam, kad antrametis augalas  užaugtų kuo vešlesnis ir subrandintų kuo daugiau sėklų.

Nakvišos. Jei  jų aliejaus nebūtų, anot reklamos, visos moterys pražūtų.
Tačiau  šis kažkada iš Amerikos  į Europą patekęs  ir sėkmingai  su vietiniais augalais susigyvenęs  dvimetis augalas valgomas VISAS.
 O svarbiausia kad viskas nepaprastai paprasta.
Pernais iš tamsios sėklelė sudygusi  ir neploną mėsingą  šaknį išauginusi  nakviša (Oenothera biennis L.)  šiemet ruošiasi  pavirsti  skaisčiai geltona  žvyringų, nederlingų laukų ir pakelių puošmena. Deja, tik metams. Rudenį išbarsčiusi  begalę sėklų ji tampa visą žiemą  mažomis tulpelėmis pasipuošusiu stagaru. Jis, beje, kažkuo primena verbą.
O štai  antrametės nakvišos lapeliai  mums rausva skrotele šypsosi jau iš po sniego.  Pirmasis žalėsis.
nakvisos-skrotele
Nei sėti, nei ravėti, nei dangstyti, nei retinti.
Rausvi lapeliai valgomi ir vieni, tačiau ypač pagyvina salotas, papuošia patiekalus.
Ryto sumuštinis:
Lydytos varškės užteplė sumaišoma su dilgėlių ir porų miltais ir tepama ant duonos (rupios, naminės, su skaldytais grūdais), skaninama pomidoro griežinėliu, puošiama nakvišos lapeliais.
nakvisa-sumustinukas

O kas nori kad stalas „sužydėtų“ , te į lekštes su užkandžiais įterpia nakvišos skrotelių.
suris-dekoruot-nakvisomis 
Jei jau užsinorėjote šių lapelių, juos pjaudami, nepalikite  ir šaknies žemėje. Ji  dar pravers: pvz. sriuboje pakeis bulves.
nakvisos-saknis

 

 

Laukiame nesulaukiame kol pasipils pievų žalėsiai: raktažolės, saulutės, nakvišos… O kol jos tik atsigaudinėja po šaltos žiemos, tenka traukti atsargas. Pastarnokas ir topinambas. Nors šie augalai sukultūrinti, tačiau  jų neretai galima aptikti ir sulaukėjusių, laukinių. Taip pat jie visiškai nereiklūs auginimo sąlygoms. Ir kasami tiek rudenį, tiek pavasarį. Žalių skonis  kaip sakoma mūsų šeimoje, ,,reikia priprasti“. Tačiau pavyko atrasti keletą patiekalų, prieš kuriuos nepurkštauja niekas.
Sultys: įvairiomis dalimis sumaišome pastarnokus, topinambus ir morkas. Šios sultys – šeštadieninio ritualo dalis.

Išsunkus sultis,  lieka topinambų, pastarnokų tirščiai. Iš  jų gaminame…spurgas.
sulciu-ispaudu-kukuliukai
Pridėjus kiaušinį ir miltų, pagardinus druska bei trintais porais ir salierais,  suvoliojami nedideli rutuliukai ir nardinami į karštą aliejų. Padažui labai tinka natūralus jogurtas, pagardintas sojų padažu, o kam patinka – ir džiovintais ar šaldytais krapais.

 Norint ,,apsisukti“ greičiau, topinambų tirščiai gali pavirsti blynais valgomais su tokiu pat padažu.

ispaudu-blynai

pastarboku-morku-topinambu-sultys

Kavos skrudinimui galima   naudoti ne tik šiuo metu labai išpopuliarėjusias giles.
Kiaulpienių kava, topinambų kava, pastarnokų kava, varnalėšų, nakvišų, varpučio….
Kiekviena iš jų, nors  ir beveik identiškos spalvos – savito prieskonio ir aromato.
Geriame vieną, skaniname pienu… net pamaišome su įprasta kava…

Šaknys pasiruošusios skrudinimui:
paruosta-kavos-skrudinimui-topinambai-pastarnokai-varputis-kiaulpiene

Varpučio kava (milteliai ir paruošta kava):
varpucio-kava-be-pieno

Topinambų kava (milteliai ir paruošta kava):
topinambu-kava-be-pieno

Pastarnokų kava (milteliai ir paruošta kava):
pastarnoku-kava-be-pieno

Bendraukime:

Tel. 8 652 84 648

Paieška
Draugai