Kategorija: Žolės

Jie tyliai laukia po sniegu…. Jie stebina mus savo ištverme  siaučiant ankstyvojo pavasario darganoms. Juos drąsiai galima krauti į salotų dubenį   ir mėgautis  pirmosiomis  natūralios gyvosios ląstelienos porcijomis. Pirmieji valgomi augalai pavasarį.
Kas jie, kaip juos pažinti ir pasigaminti skanias salotas?

Garsvu-lapeliai

Paprastoji garšva
Aegopodium podagraria L.
Ashweed
Сныть обыкновенная

Rasite kiekviename patvoryje ir lapuočių miške, pamiškėje. Šliaužiantis baltas  šakniastiebis nuolat leidžia  naujas atžalas, tad  sukultūrintoje žemėje nepageidautinas augalas.
Lapelius drąsiai dėkite į salotas, sriubas, troškinius, naudokite  žaliesiems kokteiliams. Tai  pat pavasarinis vitamino C šaltinis. Rašoma, kad garšvos cheminė sudėtis artima kraujo sudėčiai, bet veikia priešingai nei dilgėlė, t.y. skystina kraują. Jauni lapeliai labai dekoratyvūs, tad tiks patiekalų papuošimui. Beje,  teko girdėti, kad vienas iš lietuviškų šio augalo sinonimų yra „trilapis“. O kaip šį augalą vadinate jūs?

jaunos-dilgeles

Dilgėlė
Urtica dioica L.
Nettle
Крапива двудомная

Augimvietės artimos garšvos augimvietėms (derlinga žemė, nesausringa vieta). Jauni ūgliai  beveik nedilgina, tad galima prisiskinti plikomis rankomis.  Naudokite žaliesiems kokteiliams, blynelių kepimui. Švelniai nuplikyti tiks salotoms, mišrainėms (pvz. su kiaušiniais), troškiniams, pertrintoms ir visoms kitoms sriuboms (pvz. puikiai dera su rūgštynėmis). Ruoškite įdarus blyneliams, pyragėliams, pyragams…
Puikus kraujo atstatymo  tandemas su garšva, nes pastaroji  silpnina kraujo krešėjimą, o dilgėlė didina (nors garsūs žolininkai sako , kad pavasarį ši dilgėlės savybė yra silpna).
http://www.zolynunamai.lt/vieno-kasnelio-dilgeliu-blyneliai/
http://www.zolynunamai.lt/silkes-dilgeliu-uzkanda/
http://www.zolynunamai.lt/dilgeliu-sriuba/
http://www.zolynunamai.lt/dilgeliu-sulciu-gerimas-su-medumi/

 

salotines-sultenesSalotinė sultenė
Valerianella locusta (L.) var. oleracea
Cornsalad
Полевой салат (Валерьяница колосковая)

Iš pradžių sultenę reikia įsėti bet kokiame nereikalingame dirvos plotelyje, tiks ir pavėsinga vieta. Sėjame rudenį.  Iki žiemos augalas suformuoja skroteles, kurios puikiai žiemoja (atlaikė ir šių metų besniegį šaltąjį laikotarpį), o pavasarį telieka  rauti išvaizdžias gūželes, krauti į salotų dubenį, puošti jais patiekalus. Nors sultenės yra valerijoninių šeimos augalas, nei ilgaamžiškumu, nei  valerijono savybėmis nepasižymi. Tai nereiklus  vienmetis ir lengvai išsisėjantis augalėlis, kuris  vitaminais  pradžiugins ne tik jus, bet ir jūsų gyvūnus,  pavyzdžiui,  jūros kiaulytes.

nakvisos-lapeliai

Dvimetė nakviša
Oenothera biennis L.
Common evening-primrose
Ослинник двулетний

Puikiosios puošniosios dvimetės nakvišos skrotelės  papuoš salotų dubenį, sumuštinį…Šaknis tiks į troškinius, sriubas…
http://www.zolynunamai.lt/ryto-sumustinis-su-nakvisa/

 

 

 

raktazole

Pavasarinė raktažolė
Primula  veris L.
Butterweed. Cowslip
Первоцвет (примула) весенний (примула лекарственная)

Geriausia užsiveisti šių raktažolių pievelę, nes jos nebijo augti  ekstremaliomis  sąlygomis.
Sutiksite ją ir gamtoje, tačiau svarbu nesumaišyti su  aukštąja raktažole ( P. elatior), kuri yra labai reta ir todėl neskintina ir nerautina. Į salotas tiks  tiek žiedai, tiek lapeliai.

 

 

rugstyne-2Valgomoji rūgštynė
Rumex acetosa L.
Sorrel
Щавель кислый

Nuostabus vitamino C šaltinis ir puiki rūgštelė pavasarinėse salotose ir pvz. pyragėlių įdaras.
http://www.zolynunamai.lt/pyrageliai-su-rugstynemis/

 

 

 

vilkpupe Didžioji vilkpupė
Hylotelephium maximum (L.) Holub
Large-leaved stone-crop
Oчиток большой

Didžiąją vilkpupę pažinsite iš  balsvų, kaip ir lapai, maistui tinkančių gumbelių ir  balsvai gelsvų žiedų. Ją rasite  pamiškėse, sausuose retuose miškuose, šlaituose, o kartais ir dirvonuose, nes gumbeliai nereiklūs  augimo vietai – svarbu būtų lengvas dirvožemis ir saulėta vieta. Augalas tikrai dekoratyvus, tad papuoš gėlyną.
Lapeliai švelniai rūgštaus skonio, puikiai tinka į salotas, valgomi su virtomis ar keptomis bulvėmis ir kt.

 

Saulutes Daugiametė saulutė
Bellis perennis L.
Common daisy
Маргаритка многолетняя

Salotoms tiks tiek lapeliai, tiek žiedai.
Šis augalas lengvai užsisėja pats, išplinta vejose ir  vitaminais salotas gali praturtinti ištisus metus.

 

 

 

KiaulpienePaprastoji kiaulpienė
Taraxacum officinale  F.H. Wigg. s. l
Dandelion
Одуванчик лекарственный

Lapai jums kartūs?
1.Užvožkite augalus tamsiais daiktais – vazonėliais ar  kibirais keletui dienų. Lapai išbals, taps ne tokie kartūs.
2.Palaikykite vandenyje, galima sūdytame. Apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Pripraskite ir mėgaukitės kartumynais, kurių mūsų mityboje taip trūksta.
Lapai ne tik vitaminingi, bet ir gerinantys medžiagų apykaitą.
http://www.zolynunamai.lt/kiaulpieniu-ananasu-sultys/

BuilisKrūminis builis
Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm.
Chervil
Купырь лесной

Gamtoje auga daug  skėtinių augalų, iš kurių keletas yra nuodingų, tad  prieš valgydami įsitikinkite ar tai tikrai krūminis builis.
Krūminį builį geriausia pažinti jo sėklų nokimo metu, nes sėklos yra  juodos. Pats augalas kvapas primena saliero ir morkos kvapų mišinį. Šaknis  forma  panaši į  laukinę morką, kvapas taip pat, tik yra daug stipresnis ir intensyvesnis. Krūminiu augalas pavadintas  matyt todėl, kad  jam patinkančiose augimvietėse sukeroja tankiais daugiamečiais krūmais ir poros augalų užtenka  tam, kad jo,  kaip prieskonio, užtektų visai vasarai. Tinka dėti į pačius įvairiausius patiekalus.

ZliugeDaržinė žliūgė
Stellaria media L.
Chickweed
Звездчатка средняя (мокрица)

Pamirškite, kad žliūgė yra piktžolė. Tai puikus maisto ir sveikatos šaltinis, kuris  niekada neišsisems darže,  jei  tik žliūgių…šiek tiek pagailėsite. Puikiausia yra tai, kad žliūgė lengvai ištveria šalčius ir tik sniegui nutirpus toliau tęsia vegetaciją. Salotos, sriubos, žalieji kokteiliai, pastos… Valo organizmą, stiprina nervus ir širdį.

http://www.zolynunamai.lt/zliugiu-ir-meliono-kokteilis/

Žolynų namų salotos
Susmulkiname visas turimas žalumynines valgomas žoles, santykiai nėra svarbūs, kuo įvairiau , tuo skaniau.  Į mišinį įpilame sėmenų aliejaus, šiek tiek druskos, o jei norisi – ir pipirų.  Salotas galima paįvairinti pomidoru bei kokiu nors sūriu (tofu, baltu, baltu parūkytu, mozzarella ar panašiu) ar varške.  Mes valgome su  Žolynų namų, žolių miltais ir topinambais praturtinta duona. Skanu ir su kitomis juodomis, ypač raugo, duonomis.

Pasakojame kaip nusidažyti ypatingus margučius, o straipsnio pabaigoje pateikiame informaciją apie dažymui skirtas mūsų ruošiamas priemones.

Alksnio-zievemis-marginti-marguciai- ler-Easter-eggs-dyed-with-adler-barkMargučių dažymui reikės:

Poros saujų  juodalksnio žievių;
5-6 surūdijusių vinių ar kitų gelžgalių;
Apie 600 ml raugintos beržų  sulos (arba  2-3 proc. acto). Jei naudosite citrinos rūgštį, gausite įvairaus intensyvumo melsvai pilkus margučius.
Žiupsnio druskos;
Saujos  svogūnų lukštų;
Įvairių žalių ar džiovintų augalų lapelių bei žiedų.

Dažų ruošimas

Juodalksnių žievių prisirinkome  dar pernai, tad dažymui naudojome jau džiovintas. Jei neturite sklypo kur auga juodalksniai, ar nereikia jų retinti, verta pasidairyti po aukštos įtampos juostomis ar pakelėse – ten tikrai galima rasti maždaug rankos storumo priguldytų medelių. O jei jie buvo pjauti prieš pat lapų sprogimą, žievė turėtų luptis ypatingai lengvai. Tik lupkite atsargiai, nes juodalksnių žievės vidus yra tamsiai raudonos spalvos, kuri  lengvai nudažo pirštinėmis neapsaugotas rankas.

Juodalksnio-zieve-dazyti-marguciaiJuodalksnio žievės, jei ją renkate tik  margučių marginimui, jums tereikės gerų poros saujų.
Žievę ir kelias surūdijusias vinis ar kitus gelžgalius užpilame parūgštintu vandeniu taip, kad apsemtų. Mes išbandėme metų senumo raugintą sulą, kuri suveikė kuo puikiausiai :).  Dažams ruošti tinka ir skiestas actas. Galima išbandyti ir pvz.  skystį nuo raugintų agurkų.
Rūgštele užpiltas žieves  šiltai palaikome bent pora parų.

Kiaušinių dažymas
Jei norite visiškai juodų kiaušinių, nevirtus sudėkite į puodą ir užpilkite skysčiu nuo žievių bei  įberkite žiupsnį druskos tam, kad dažai geriau „kibtų“. Virkite įprastai. Beje, jei kiaušinius pirkote parduotuvėje, gali nenusidažyti „pramoninis“ antspaudas, tad turėsite labai originalių margučių (žr. nuotrauką).
Jei patinka margi, ornamentuoti kiaušiniai ir norite jų turėti greitai, verta pasinaudoti mūsų patikrintu būdu.Iskiles-naturaliais-dazais-margintas-margutis
Mes nevirtus kiaušinius kai kuriose vietose padengėme sudrėkintais svogūnų lukštais, o po jais dar paklojome dilgėlių,  įvairių kitų žalių bei džiovintų lapelių ir apvyniojome siūlu arba įrišame į suplyšusios pėdkelnės gabaliuką.
Kiaušinius sudėjome į pasiruoštą skystį ir virėme kaip įprasta – apie 10 minučių. Išgriebėme, palaikėme šaltame vandenyje,  nukarpėme siūlus…ir…mums tai, ką pamatėme, labai patiko.
Patiko daug labiau, nei vien svogūnų lukštais dažyti kiaušiniai (palyginimas – paskutinėje nuotraukoje). O jei pro kiaušinio lukštą pateko dažo, tokio margučio nei „apipjaustyti“, nei išmesti nereikės,  jį galima ir valgyti, ir krauti į mišraines.
Ir…nedidelis priminimas. Priminimas apie pataisus, kurie nenaudotini Velykų stalo puošybai, nes yra saugomi augalai. Juos puikiausiai pakeis žiemės, kurios gali augti  kiekviename gėlyne, nes  yra visžalės, nebijo nei karščio, nei  šalčio, nei nederlingos žemės.
Gamtiniais-dazais-dazyti-marguciai-Easter-eggs-dyed-with-natural-colour

 Kas tiktų Jūsų 2016 metų Velykoms iš Žolynų namų kraitelės:

1. Priemonių rinkinys 8-10 kiaušinių juodai ar melsvai nudažyti (juodalksnio žievė, rūdgaliai, receptai). 4€
2. Butelis raugintos sulos (margučių dažui raugti, įvairiems marinatams ruošti 2€
3. Žolelių rinkinys margučių marginimui (flioksų žiedai, paparčių lapai, kt.). 1€
4. Džiovintų augalų rinkinys žalsvai margučių spalvai išgauti (garšvos, dilgėlės, kt.) 2€
5. Verbų tipo džiovintų augalų  puokštės 2€

 Organizuojame mokymus- margučių  dažymo popietes 

 

Dažnai ant stalo pasitaiko įvairių sausų daiktų, kuriuos sunku kažkur patalpinti, įstatyti ir pan.
Artėjant Velykoms staiga kilo tokiems atvejams tinkančios smaigstyklės idėja.  Ši smaigstyklė tiks ne tik verboms ar sausoms šakelėms, ji labai praverčia įvairiems  ant lazdelių veriamiems sumuštinukams  susmeigti.
Smaigstyklė nėra valgoma, tačiau  visiškai saugi liečiantis su maisto produktais, tad ją drąsiai galima statyti  ir į vidurį lėkštės (pvz. viduryje  susmeigti sumuštinukai, o aplinkui – kitos užkandėlės, vaisiai, uogos… ).  Ji  pravers ir „ūkyje“, saugant adatas, smeigtukus  ar kitus aštrius smulkius daiktus.
Tačiau jei Jūsų aplinkoje pasitaiko pelyčių ar auginate šuniuką, smaigstyklė nėra saugi, nes ji gaminama iš švendrų pūkų ir  miltų klijaus, tad ją kai kam skanu, o kai kam tiesiog smagu  graužti 🙂
Masė šiai smaigstyklei  ruošiama taip pat, kaip ir  vazoms: http://www.zolynunamai.lt/vaza-is-svendru-puku/, tik reikia ne lipdyti, o formuoti „kiaušinius“ suplotu dugnu ir keletą dienų padžiovinti ant krosnies ar radiatoriaus.

smaigstykles

smaigstykles-is-arti

1-Kaip prisitinkti nendriu-Zolynu namaiAtrodo, nendrių pilni visi paežeriai ir pabaliai, tačiau norint prisirinkti didesnį jų kiekį, gali tekti susidurti su sunkumais: tai vanduo trukdo, tai jos (nors iš pažiūros tankus miškas),  stypso iš vandens saugiu viena nuo kitos atstumu ir nepatogu nei pjauti, nei šienauti.   Mūsų senoliai, rinkdami nendres stogams, tai darydavo žiemą, kuomet vanduo būdavo užšalęs.

Kiek man žinoma, buvo paplitę du būdai: šienavimas dalgiu ir aštraus įnagio (pvz.vielos) vilkimas palede taip  nukertant nendrių stiebus.  Pastarasis būdas labai paprastas ir veiksmingas tada,  kuomet nendrių plotai yra atviri, kai jos auga gausiai ir nėra labai sulūžę. Galima ant ledo ir arkliukus ar kitą techniką su šienapjove „užvaryti“, tačiau  prie mūsų žiemų ir neprognozuojamo ledo storio tai, matyt, gana pavojinga.

3-nenriu-sienavimas-zolynu-namaiPramoninė nendrių gavyba, žinoma, yra išradusi ir savus būdus, tačiau čia kalbame apie „kuklesnius“poreikius: užsidengti pavėsinės stogelį, panaudoti nendres vietoje šiaudų  statant molio plūktinį namelį, prisirinkti jų medelių aprišimui ar braškių pamulčiavimui.

Nors pavasariop nendrių stiebeliai prie ledo yra partęšę,  suminkštėję ir nukirsti jas labai paprasta ir lengva, pjovimai dalgiu arba aštrios briaunos vilkimas neišvengiamai stiebelius suguldo ant ledo. Surinkti sukritusias nendres nėra lengva. Pirmiausia – įskausta nugara,  antra – pjaunamos jos lūžinėja,  taigi, jei norisi gražaus pluošto, reikia atsirinkti, perrinkinėti.
4-nendres-stogams-dengti-zolynu-namaiVieną  žiemą, pavargusi nuo lankstymosi  paskui tėvo dalgį, mūsų dukra netikėtai atrado ir pasiūlė paprastą tikro  „tinginio“ būdą  nendrėms „šienauti“. Štai jo esmė: stovėdami  į glėbį  suimame  nendrių pluoštą ir su bato  šonu paspiriame jų su ledu besiliečiančius kotelius. Nendrės lūžta netikėtai lengvai ir Jūs rankose laikote vienodo ilgio nesutrupėjusių, nesulinkusių nendrių glėbį. Keli tokie glėbeliai ir  greitai bei  lengvai susidaro didelė  šūsnis, kuri lenktis Jus privers tik vieną kartą – kuomet jas reikės  nunešti į sausumą.

Kaledu-vainikas-2

 

 

Vieną gražų prieškalėdinį vakarą teko viešėti  REDA Design  mados studijoje kur padedami  etnologės Marijos Liugienės prisiminėme Advento papročius ir gaminome  Kalėdinius vainikus. Kaip tai  paprasta ir be galo smagu, susirinkusiems  pademonstravo  šios dizaino studijos  įkūrėja Reda.

 

 

 

Štai kaip jie  gaminami:

Kalediniu-vainiku-gamybos-ziedai

1. Iš  gofrokartono išsipjauname  skritulius.
2. Skritulius apdedame šienu ir  tampriai apsukame  stipriu siūlu ar virvele.
3. Puošiame vainikus tuo ką turime. Tinka  įvairiaspalvės juostos, siūlai, karoliukai, kankorėžiai,  įvairių rudeninių uogų ir vaisių kekės (gudobelės, putinai, šermukšniai, aronijos…).

Kaledu-vainikai-is-sieno

BergenijaTie, kas  nuskynė ir į kompostą išmetė parudusius bergenijų lapus,  gali prie šio straipsnelio grįžti…pavasarį.
Nes į kompostą nukeliavo  ne  „numirę“ bergenijų lapai, o puiki arbata.  Naujų kvapniai arbatai tinkamų lapų bergenija  padovanos nutirpus sniegui.
Bergenija (Bergenia crassifolia) natūraliai auga  kalnuotose Sibiro, Altajaus, Vidurinės Azijos vietovėse lapuočių, kedrų miškuose,  tad pas mus taip pat geriausiai jaučiasi šiek tiek šešėliuotoje vietoje. Gal todėl  ji taip mėgstama ne tik gėlynų pakraščiuose bet ir …kapuose.
Paklausinėjus gėlynų šeimininkų pasidaro aišku, kad bergenija yra vertinama visų pirma dėl savo nereiklumo – ji  daugiametė, nebijo sausrų, žaliuoja visus metus, suformuoja  plačią lapiją.

bergenijos -arbata

O štai apie jos gydomąsias  ir skonines savybes yra girdėjęs labai retas. Augalo arbata  ne tik švelniai tonizuoja, bet ir stabdo puvimo procesus žarnyne, veikia priešuždegimiškai ir ji… labai skani.
O ruošti šią arbatą labai paprasta. Nuskintus lapus tereikia nuplauti vandeniu ir  palaikyti atviroje vietoje kol išdžius. Tai įvyksta greitai  net ir nedžiovinant specialiais prietaisais. Sausus lapus tereikia sugniaužyti rankomis ir jie subirs į mažus, arbatai jau tinkančius gabalėlius.
O šiuos jau plikome  įprastai,  kaip ir bet kurią kitą arbatą.
Jei kartais  išgirsite  ką nors sakant „Aлтайский чай“ (Altajaus arbata) , žinokite, kad kalbama apie šią, bergenijos  lapų arbatą.

 

Dar viena vasaros kokteilio idėja. Su nakvišos žiedais..

Nakvisos-ziedaiNakviša. Iš šiaurės Amerikos atkeliavęs augalas, kurio sėklų aliejus gelbsti moteris menopauzės metu :).

Primename, kad nakvišos visos dalys valgomos:  lapai, šaknys, žiedai, sėklo

a-nakvisa-3

Nakvišos dar žydi. Vakarais  dar spindi jų geltonos žvakės prieblandoje.

Ar  ragavote jų žiedų?

Jei ne vienų, tai, pavyzdžiui,  taip: įsidėję  į žiedo vidurį  laukinę žemuogę…
O jei  žemuogės jau suvalgytos, susiplakime arbūzų ir nakvišos kokteilį,  jei norisi – paskaninkime medumi ir citrina…Arbuzu-nakvisos-kokteilis

 

Lažinamės, kad:

a.  pažįstate dirvinę usnį ir..
b. jei ji auga Jūsų sklype, Jus tikrai nervuoja.

Siūlome jau  antrą paprastą ir jau ne vieną įkvėpusį receptuką, kuris padės su usnimis susidoroti  joms neįprastu būdu.

Usniu-troskinys-stewed-thislesReikės gero pluošto dirvinių usnių ir sviesto.
Visi kiti  priedai  dedami pagal skonį išnaudojant  tai, ką rasite  užsilikusio  šaldytuve ar žygio krepšyje.

Nuotraukoje  įamžintas receptas ruoštas taip:
1. Pluoštas usnių paverstas „šparagais“ kaip aprašyta čia:  http://www.zolynunamai.lt/usnis-piktzole-ar-sparagai;

2. Usnių stiebeliai susmulkinti  nedideliais gabaliukais bei  patroškinti svieste kad suminkštėtų. Įberta šiek tiek druskos, pipirų.
3. Į suminkštėjusių uglių masę subertos kumpio juostelės, o  kiek palaukus – pora saujų smulkintų bananų.

Skanaus…ir diiiidelių Jums usnių. 🙂

Garsvomis idaryti pievagrybiai

 

Jaunus garšvų lapelius susmulkiname ir sumaišome su šiek tiek paplaktu kiaušiniu.
Galima įpilti druskos ir pipirų, tačiau visiškai nebūtina – bus skanu ir taip.
Po šaukšelį įdaro dedame į pievagrybių kepurėles.

Į gilią keptuvę sudedamame kepurėles, įdedame šiek tiek lydyto sviesto ir uždengę patroškiname apie 5 min. arba tol, kol kiaušinis sukietės.

Šis paprastas-neįprastas patiekalas skanus tiek karštas, tiek šaltas (kaip užkandis).

Ar perkate kokius nors  kosmetinius odos šveitiklius?
Tikriausiai visi, kurių oda nėra šilko švelnumo, o ypač jei ji primena „žąsies odą“, pasakys: taip.  
Deja, odos šveitikliai, kurių dalelės  nenatūralios, yra  uždelsta ekologinė bomba – taip juos  knygoje  „Pasaulis be mūsų“ apibūdina jos autorius Alan Weisman. Pasak jo, bet kokio  neperdirbto plastiko kelias ar anksčiau ar vėliau yra vandenynai, kur jis, talžomas srovių, veikiams saulės, pavirsta mikroskopinėmis dalelėmis, o šios – kaip mikromaistas patenka į pačios biologinės grandinės pradžią – mikroskopinių gyvūnų virškinimo sistemą ir  ją užkemša, t.y. juos masiškai žudo.  O šveičiamosios  dalelės – tai jau paruošti maži plastiko kąsneliai jūros gyvūnams. Tad jeigu tenka pirkti kokį nors šveitiklį, reikia atidžiai skaityti sudėtį ir dėti atgal į lentyną jei ten parašyta:  „mikro polietileno dalelės“, „polietileno mikrosferos“, „polietileno rutuliukai“, „polietilenas“ ar pan.
Jei  į tokius šveitiklius  sudėtos maltos jojobos sėklos, graikiškų riešutų kiautai, vynuogių sėklos, abrikosų kauliukai, smulkintos avižos, cinamono žievelė, moliūgų sėklos, jūros druska, burnočio ar panašios  labai smulkios sėklos – nei jums, nei  jūros gyvūnams  tiktai nebus pavojingi.
Spygliu-skleistenio-muilas-2Namuose taip pat  galima pasigaminti muilus, praturtintus natūraliomis šveičiamosiomis dalelėmis. Ko gero lengviausiai prieinamas tokių muilų užpildas – kavos tirščiai. Tokių muilų pagrindas gali būti įvairus, tam galima panaudoti  ir parduotuvėse įsigyjamus jau pagamintus muilus, pvz. skirtus vaikams juos suminkštinus. Jei neturite specialių formelių muilui išpilstyti, vietoje jų galima panaudoti vairių formų nedidelius plastikinius indelius. Tinka tie indeliai, kurių sienelės plonos ir  jie šiek tiek platėja į viršų – iš tokių formelių muilus išimsite labai lengvai.
Nuotraukoje pavaizduotam muilui gaminti panaudojome skaidrią muilo bazę. Ši bazė  lengvai išsilydo iki skysčio ir gali „sugerti“ daug užpildo. Tad gauname švelniai putojantį šveičiamąjį muilą. Nuotraukoje parodytas muilas gaminamas iš smulkintų pušų spyglių ir skleistenio – augalo, kurio  lapeliai, žiedynai turi saponinų (natūraliai putojančios medžiagos). Šio augalo  žiedynai yra smulkūs ir primena mažus šiurkščius rutuliukus, o to mums kaip tik  to šveičiamąjame muile ir reikia. Juk taip?  Taip pat į jį pilame kokoso aliejaus.
Muilas žinoma, kvepia mišku, o įsitrinant  juo oda  ne tik  šveičiama – ji lengvai parausta, taigi  gerėja kraujo cirkuliacija, o kartu ir odos mityba.

 

Bendraukime:

Tel. 8 652 84 648

Paieška
Draugai