Kategorija: Gėrimai

BergenijaTie, kas  nuskynė ir į kompostą išmetė parudusius bergenijų lapus,  gali prie šio straipsnelio grįžti…pavasarį.
Nes į kompostą nukeliavo  ne  „numirę“ bergenijų lapai, o puiki arbata.  Naujų kvapniai arbatai tinkamų lapų bergenija  padovanos nutirpus sniegui.
Bergenija (Bergenia crassifolia) natūraliai auga  kalnuotose Sibiro, Altajaus, Vidurinės Azijos vietovėse lapuočių, kedrų miškuose,  tad pas mus taip pat geriausiai jaučiasi šiek tiek šešėliuotoje vietoje. Gal todėl  ji taip mėgstama ne tik gėlynų pakraščiuose bet ir …kapuose.
Paklausinėjus gėlynų šeimininkų pasidaro aišku, kad bergenija yra vertinama visų pirma dėl savo nereiklumo – ji  daugiametė, nebijo sausrų, žaliuoja visus metus, suformuoja  plačią lapiją.

bergenijos -arbata

O štai apie jos gydomąsias  ir skonines savybes yra girdėjęs labai retas. Augalo arbata  ne tik švelniai tonizuoja, bet ir stabdo puvimo procesus žarnyne, veikia priešuždegimiškai ir ji… labai skani.
O ruošti šią arbatą labai paprasta. Nuskintus lapus tereikia nuplauti vandeniu ir  palaikyti atviroje vietoje kol išdžius. Tai įvyksta greitai  net ir nedžiovinant specialiais prietaisais. Sausus lapus tereikia sugniaužyti rankomis ir jie subirs į mažus, arbatai jau tinkančius gabalėlius.
O šiuos jau plikome  įprastai,  kaip ir bet kurią kitą arbatą.
Jei kartais  išgirsite  ką nors sakant „Aлтайский чай“ (Altajaus arbata) , žinokite, kad kalbama apie šią, bergenijos  lapų arbatą.

 

Dar viena vasaros kokteilio idėja. Su nakvišos žiedais..

Nakvisos-ziedaiNakviša. Iš šiaurės Amerikos atkeliavęs augalas, kurio sėklų aliejus gelbsti moteris menopauzės metu :).

Primename, kad nakvišos visos dalys valgomos:  lapai, šaknys, žiedai, sėklo

a-nakvisa-3

Nakvišos dar žydi. Vakarais  dar spindi jų geltonos žvakės prieblandoje.

Ar  ragavote jų žiedų?

Jei ne vienų, tai, pavyzdžiui,  taip: įsidėję  į žiedo vidurį  laukinę žemuogę…
O jei  žemuogės jau suvalgytos, susiplakime arbūzų ir nakvišos kokteilį,  jei norisi – paskaninkime medumi ir citrina…Arbuzu-nakvisos-kokteilis

 

Pagaminti iš kaukazinių slyvaičių tyrę  nėra lengvas darbas – kauliukai nors ir smulkūs, tačiau nuo minkšti  atsiskiria sunkliai.
O Žolynų namuose šios savaime išsisėjusios slyvaitės neblogai užderėjo. Pririnkome net keletą kibirų.

maišelis-slyvoms-sunktiGaminant  tyrę iš  šių ar kitų nedidelių ir sunkiai nuo kauliukų atsiskiriančių slyvų, puikiu pagalbininku gali tapti paprastas plastikinis maišelis nuo vaisių.

Jei jo  sklylutės nėra tąsios (t.y  dydis nekinta, jos nesideformuoja), 
slyvaičių minkštimą nuo kauliukų atskirsite per kelias minutes.
Tiesa, prieš tai slyvaites reikia švelniai pakaitinti ( kad sutrūkinėtų odelės).
Kelis kartus rankomis spustelėjus į maišelį  supiltą masę,  iš jo ištekės puiki tyrė.

Maišelis, gi, labai lengvai išsiskalauja ir jį tam pačiam tiklsui panaudoti galima dar ne kartą.

kelios-minutes-kaukaziniu-slyvu-tyrei-pagaminti 

 

 

 

 

Ką gaminti iš šios tyrės  ir kaip ją ruošti žiemai yra šimtai būdų.
kaukaziniu-slyvaiciu-melisos-gerimas 

Pvz. ją praskiedus  melisų arbata ir  pagardinus medumi, gausime kvepiantį saldžarūgštį gaivinantį gėrimą.

 

zliugiu-meliono-kokteilis

Reikia: gerai sunokusio meliono ir  lėkštės  žliūgių iš daržo.

zliuges-ir-melionai

Žliūges supjaustome nedideliais gabalėliais, melioną – kubeliais.

zliugiu-sultysViską sumalame smulkintuvu, o jei  norisi „skysčiau“, panaudojame lėtaeigę sulčiaspaudę.
Beje, jei  siekiate, kad  iš žliūgių išsiplautų visas chlorofilas ir išspaudose liktų tik ląsteliena,
spausdami sultis, įpilkite šiek tiek vandens.

 

Vasara – žaliųjų kokteilių rojus.
Išėjai į kiemą, pasidairei kas sunoko, kas ne vietoje sudygo ar lysvėje per daug įsikaraliavo, prisirinkai ir po 5 minučių visa šeima, galima sakyti, jau soti. Ir atsigėrusi, ir pavalgiusi.

Naujosios-zelandijos-spinataiApie žaliųjų kokteilių (t.y. tirštų kokteilių, kuriuos gaminant, be vaisių ir daržovių, dar naudojamos žolės bei žalumynai) gaminimo paprastumą ir naudą prirašyta ne viena knyga ar straipsnis. Tačiau pateikiamais receptais 100 proc. pasinaudoti sudėtinga net esant didelei daržovių ir vaisių įvairovei, nes parduotuvių siūlomi, iš pažiūros gražūs šių kokteilių receptuose minimi baziniai produktai (mangai, persikai, abrikosai, avokadai ir tt.) dažniausiai būna nesunokę arba…beskoniai. Tad didelė tikimybė, kad kokio nors vaisiaus iki pasirinkto recepto išbandymo ims ir pritruks.

Tačiau nusiminti neverta. Kaip parodė patirtis, žalieji kokteiliai lengvai pasiduota fantazijoms ir improvizacijoms. Tad patikęs receptas ir pirmasis bandymas, manau, reikalingi kūrybinei drąsai sukilti. Žinant atskirų augalų skonius, klausantis savo vidaus norų ir pasikliovus nuojauta paprastai visada išeina „visai geriamas rezultatas“. Ir čia jokios paslapties nėra – tiesiog labai sunku pagaminti labai neskanų kokteilį :). O jei kažkas ir kliūva skanaujant, pridėjus vieno ar kito vaisiaus ar žolės, gaminį nesunku pataisyti į norimo skonio pusę. Tai kainuos viso labo kelias smulkintuvo darbo sekundes.
Beje, mes neturime specialaus kombaino šiems kokteiliams gaminti. Tam naudojame paprasčiausią smulkintuvą (blenderį). Tiesa, jis pagamintas iš gero metalo, tvirtas, gamintojų apdovanotas ir paprastu, ir turbo rėžimais, nes prietaisu su menkomis apsukomis gerą žaliąjį kokteilį vargu ar pagaminsite.

Visas sudedamąsias kokteilių dalis peiliu susmulkiname nedideliais gabalėliais ir sudedame į apvalų indą stačiomis sienelėmis  bei lygiu dugnu. Jei jaučiame, kad gausime labai tirštą masę, iš karto įpilame ir šiek tiek vandens.
Iš pradžių įjungiame paprastąjį smulkintuvo režimą, o po to kelioms sekundėms – turbo.
Natūralūs kokteiliai paprastai būna maloniai salstelėjusio, rūgštelėjusio, karstelėjusio ar pan. skonio. Saldėsių mėgėjai juos gali pasiskaninti medumi, o jei kam jie per ,,prėski“ – įsiberkite pvz.jūros druskos. Kartais, jei  norisi  skystesnio gėrimo, sumaltus vaisius maišome  su žolių sultimis.
Nesaldiesiems žaliesiems kokteiliams kaip „bazinis“ vaisius mums labiausiai įtiko avokadas.
Iš piktžolių į šiuos koktelius  drąsiai  krauname pvz.  žliūgę, balandą. Iš daržo žalumynų  ir gėlyno labai tinka agurklė, špinatai,  krieno, ropių, nasturtų, mėtų  lapai ir tt.

 Mūsų naudojami  „baziniai “ salstelėjusių kokteilių vaisiai yra  bananai, gerai sunokę mangai, kriaušės…  Taip pat labai rekomenduočiau alyvinius (popierinius) obuolius. Jų odelė plona, tad jos nereikia nulupti, skonis artimas neutraliam, o pačioje nokimo pabaigoje jie pasidaro savotiškai „purūs“, tad iš jų pagaminti kokteiliai primena putėsius.
krienu-zliugiu-popieriniu obuoliu kokteilis

Štai vienas skaniausių žaliųjų kokteilių eksperimentų iš „popierinių“ obuolių.

„Popierinis“  krienų lapų kokteilis

2-3 popieriniai obuoliai
1 bananas
1 krieno lapas
1 didelė sauja žliūgių
1-3 stiklinės vandens
Jei norisi  dar saldžiau – šaukštelis medaus.

 

 

Šiame kokteilyje susitiko švelnus agurko ir česnako prieskonis tam,  kad karštą vasaros dieną, kai nebesinori nieko ,,sunkaus“,  ir atgaivintų,  ir pamaitintų.
 Šį žolių kokteilį pagaminome iš:
Saujos  daržinių žliūgių;
Saujos  vaistinės agurklės su žiedais;
Česnako (labai tinka žieminių česnakų žiediniai stiebai kol dar nesusiformavę žiedynai);
Kefyro ( tinka  ir  pasukos, liesas jogurtas be priedų arba šių produktų mišinys);
Kelių ledukų.

zliuges-cesnako-agurkles-kefyro-kokteilis

Žoles kartu su  pieno produktais susmulkinome smulkintuvu (blenderiu). Dekoravome tomis pačiomis žolėmis.

 

Šį kokteilį pagaminome iš:
4-6 saujų žemuogių;
2 stiklinių pieno;
2 šaukštų medaus;
1 smilgos žemuogėms suverti :).
Prisirinkome  žemuogių, sumaišėme jas su pienu  bei medumi ir sutrynėme blenderiu.

Buvo laaabai skanu ir labai kvepėjo vaikyste….
zemuogiu-kokteilis-dviem_0

 

Vienas ananasas ir gera sauja kiaulpienių lapų  pavirsta egzotiškos spalvos ir ypatingo skonio sultimis. Galima įmaišyti ir žiedų.
 Beje, ananasas labai dėkingas sulčių spaudimui, nes išspaudų lieka labai mažai. Kiaulpienė ananasų sultims suteikia egzotinį ir apetitą žadinantį karstelėjusį skonį.
ananasu-kiaulpieniu-sultys-juice-from-nettle-pineaple

Išsispaudžiame jaunų dilgėlių sulčių. Patogiausia, žinoma, tai daryti turint  lėtaeigę sulčiaspaudę. Dilgėlė nėra ,,vandeningas“ augalas, todėl spaudimo metu įpilame šiek tiek vandens. Taip  palengvėja  augalų traiškymas ir išsiskirtų daugiau chlorofilo bei kitų  naudingųjų ir maistingųjų medžiagų.  Neturint šios sulčiaspaudės, sultis  galima išgauti augalą trinant, traiškant ir kitais būdais.

dilgeliu-sulciu-gerimas-su-medumi

Į  gautą dilgėlių sulčių-vandens gėrimą įmaišome šaukštelį medaus ir žaliasis sveikatingumo kokteilis paruoštas.
Žinoma, dilgėlių sultis galima gerti ir vienas, tačiau sumaišytos su medumi jos  pasidaro ne tik  stiprinančiu organizmą bei įvairius negalavimus gydančiu, bet  ir skaniu bei tikrai egzotišku  gėrimu. O kad būtų dar gaiviau ir įdomiau, galime į gėrimą įmesti ir leduką…

Laukiame nesulaukiame kol pasipils pievų žalėsiai: raktažolės, saulutės, nakvišos… O kol jos tik atsigaudinėja po šaltos žiemos, tenka traukti atsargas. Pastarnokas ir topinambas. Nors šie augalai sukultūrinti, tačiau  jų neretai galima aptikti ir sulaukėjusių, laukinių. Taip pat jie visiškai nereiklūs auginimo sąlygoms. Ir kasami tiek rudenį, tiek pavasarį. Žalių skonis  kaip sakoma mūsų šeimoje, ,,reikia priprasti“. Tačiau pavyko atrasti keletą patiekalų, prieš kuriuos nepurkštauja niekas.
Sultys: įvairiomis dalimis sumaišome pastarnokus, topinambus ir morkas. Šios sultys – šeštadieninio ritualo dalis.

Išsunkus sultis,  lieka topinambų, pastarnokų tirščiai. Iš  jų gaminame…spurgas.
sulciu-ispaudu-kukuliukai
Pridėjus kiaušinį ir miltų, pagardinus druska bei trintais porais ir salierais,  suvoliojami nedideli rutuliukai ir nardinami į karštą aliejų. Padažui labai tinka natūralus jogurtas, pagardintas sojų padažu, o kam patinka – ir džiovintais ar šaldytais krapais.

 Norint ,,apsisukti“ greičiau, topinambų tirščiai gali pavirsti blynais valgomais su tokiu pat padažu.

ispaudu-blynai

pastarboku-morku-topinambu-sultys

Bendraukime:

Tel. 8 652 84 648

Paieška
Draugai