Kategorija: Šaltieji patiekalai

Jie tyliai laukia po sniegu…. Jie stebina mus savo ištverme  siaučiant ankstyvojo pavasario darganoms. Juos drąsiai galima krauti į salotų dubenį   ir mėgautis  pirmosiomis  natūralios gyvosios ląstelienos porcijomis. Pirmieji valgomi augalai pavasarį.
Kas jie, kaip juos pažinti ir pasigaminti skanias salotas?

Garsvu-lapeliai

Paprastoji garšva
Aegopodium podagraria L.
Ashweed
Сныть обыкновенная

Rasite kiekviename patvoryje ir lapuočių miške, pamiškėje. Šliaužiantis baltas  šakniastiebis nuolat leidžia  naujas atžalas, tad  sukultūrintoje žemėje nepageidautinas augalas.
Lapelius drąsiai dėkite į salotas, sriubas, troškinius, naudokite  žaliesiems kokteiliams. Tai  pat pavasarinis vitamino C šaltinis. Rašoma, kad garšvos cheminė sudėtis artima kraujo sudėčiai, bet veikia priešingai nei dilgėlė, t.y. skystina kraują. Jauni lapeliai labai dekoratyvūs, tad tiks patiekalų papuošimui. Beje,  teko girdėti, kad vienas iš lietuviškų šio augalo sinonimų yra „trilapis“. O kaip šį augalą vadinate jūs?

jaunos-dilgeles

Dilgėlė
Urtica dioica L.
Nettle
Крапива двудомная

Augimvietės artimos garšvos augimvietėms (derlinga žemė, nesausringa vieta). Jauni ūgliai  beveik nedilgina, tad galima prisiskinti plikomis rankomis.  Naudokite žaliesiems kokteiliams, blynelių kepimui. Švelniai nuplikyti tiks salotoms, mišrainėms (pvz. su kiaušiniais), troškiniams, pertrintoms ir visoms kitoms sriuboms (pvz. puikiai dera su rūgštynėmis). Ruoškite įdarus blyneliams, pyragėliams, pyragams…
Puikus kraujo atstatymo  tandemas su garšva, nes pastaroji  silpnina kraujo krešėjimą, o dilgėlė didina (nors garsūs žolininkai sako , kad pavasarį ši dilgėlės savybė yra silpna).
http://www.zolynunamai.lt/vieno-kasnelio-dilgeliu-blyneliai/
http://www.zolynunamai.lt/silkes-dilgeliu-uzkanda/
http://www.zolynunamai.lt/dilgeliu-sriuba/
http://www.zolynunamai.lt/dilgeliu-sulciu-gerimas-su-medumi/

 

salotines-sultenesSalotinė sultenė
Valerianella locusta (L.) var. oleracea
Cornsalad
Полевой салат (Валерьяница колосковая)

Iš pradžių sultenę reikia įsėti bet kokiame nereikalingame dirvos plotelyje, tiks ir pavėsinga vieta. Sėjame rudenį.  Iki žiemos augalas suformuoja skroteles, kurios puikiai žiemoja (atlaikė ir šių metų besniegį šaltąjį laikotarpį), o pavasarį telieka  rauti išvaizdžias gūželes, krauti į salotų dubenį, puošti jais patiekalus. Nors sultenės yra valerijoninių šeimos augalas, nei ilgaamžiškumu, nei  valerijono savybėmis nepasižymi. Tai nereiklus  vienmetis ir lengvai išsisėjantis augalėlis, kuris  vitaminais  pradžiugins ne tik jus, bet ir jūsų gyvūnus,  pavyzdžiui,  jūros kiaulytes.

nakvisos-lapeliai

Dvimetė nakviša
Oenothera biennis L.
Common evening-primrose
Ослинник двулетний

Puikiosios puošniosios dvimetės nakvišos skrotelės  papuoš salotų dubenį, sumuštinį…Šaknis tiks į troškinius, sriubas…
http://www.zolynunamai.lt/ryto-sumustinis-su-nakvisa/

 

 

 

raktazole

Pavasarinė raktažolė
Primula  veris L.
Butterweed. Cowslip
Первоцвет (примула) весенний (примула лекарственная)

Geriausia užsiveisti šių raktažolių pievelę, nes jos nebijo augti  ekstremaliomis  sąlygomis.
Sutiksite ją ir gamtoje, tačiau svarbu nesumaišyti su  aukštąja raktažole ( P. elatior), kuri yra labai reta ir todėl neskintina ir nerautina. Į salotas tiks  tiek žiedai, tiek lapeliai.

 

 

rugstyne-2Valgomoji rūgštynė
Rumex acetosa L.
Sorrel
Щавель кислый

Nuostabus vitamino C šaltinis ir puiki rūgštelė pavasarinėse salotose ir pvz. pyragėlių įdaras.
http://www.zolynunamai.lt/pyrageliai-su-rugstynemis/

 

 

 

vilkpupe Didžioji vilkpupė
Hylotelephium maximum (L.) Holub
Large-leaved stone-crop
Oчиток большой

Didžiąją vilkpupę pažinsite iš  balsvų, kaip ir lapai, maistui tinkančių gumbelių ir  balsvai gelsvų žiedų. Ją rasite  pamiškėse, sausuose retuose miškuose, šlaituose, o kartais ir dirvonuose, nes gumbeliai nereiklūs  augimo vietai – svarbu būtų lengvas dirvožemis ir saulėta vieta. Augalas tikrai dekoratyvus, tad papuoš gėlyną.
Lapeliai švelniai rūgštaus skonio, puikiai tinka į salotas, valgomi su virtomis ar keptomis bulvėmis ir kt.

 

Saulutes Daugiametė saulutė
Bellis perennis L.
Common daisy
Маргаритка многолетняя

Salotoms tiks tiek lapeliai, tiek žiedai.
Šis augalas lengvai užsisėja pats, išplinta vejose ir  vitaminais salotas gali praturtinti ištisus metus.

 

 

 

KiaulpienePaprastoji kiaulpienė
Taraxacum officinale  F.H. Wigg. s. l
Dandelion
Одуванчик лекарственный

Lapai jums kartūs?
1.Užvožkite augalus tamsiais daiktais – vazonėliais ar  kibirais keletui dienų. Lapai išbals, taps ne tokie kartūs.
2.Palaikykite vandenyje, galima sūdytame. Apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Pripraskite ir mėgaukitės kartumynais, kurių mūsų mityboje taip trūksta.
Lapai ne tik vitaminingi, bet ir gerinantys medžiagų apykaitą.
http://www.zolynunamai.lt/kiaulpieniu-ananasu-sultys/

BuilisKrūminis builis
Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm.
Chervil
Купырь лесной

Gamtoje auga daug  skėtinių augalų, iš kurių keletas yra nuodingų, tad  prieš valgydami įsitikinkite ar tai tikrai krūminis builis.
Krūminį builį geriausia pažinti jo sėklų nokimo metu, nes sėklos yra  juodos. Pats augalas kvapas primena saliero ir morkos kvapų mišinį. Šaknis  forma  panaši į  laukinę morką, kvapas taip pat, tik yra daug stipresnis ir intensyvesnis. Krūminiu augalas pavadintas  matyt todėl, kad  jam patinkančiose augimvietėse sukeroja tankiais daugiamečiais krūmais ir poros augalų užtenka  tam, kad jo,  kaip prieskonio, užtektų visai vasarai. Tinka dėti į pačius įvairiausius patiekalus.

ZliugeDaržinė žliūgė
Stellaria media L.
Chickweed
Звездчатка средняя (мокрица)

Pamirškite, kad žliūgė yra piktžolė. Tai puikus maisto ir sveikatos šaltinis, kuris  niekada neišsisems darže,  jei  tik žliūgių…šiek tiek pagailėsite. Puikiausia yra tai, kad žliūgė lengvai ištveria šalčius ir tik sniegui nutirpus toliau tęsia vegetaciją. Salotos, sriubos, žalieji kokteiliai, pastos… Valo organizmą, stiprina nervus ir širdį.

http://www.zolynunamai.lt/zliugiu-ir-meliono-kokteilis/

Žolynų namų salotos
Susmulkiname visas turimas žalumynines valgomas žoles, santykiai nėra svarbūs, kuo įvairiau , tuo skaniau.  Į mišinį įpilame sėmenų aliejaus, šiek tiek druskos, o jei norisi – ir pipirų.  Salotas galima paįvairinti pomidoru bei kokiu nors sūriu (tofu, baltu, baltu parūkytu, mozzarella ar panašiu) ar varške.  Mes valgome su  Žolynų namų, žolių miltais ir topinambais praturtinta duona. Skanu ir su kitomis juodomis, ypač raugo, duonomis.

Pasakojame kaip nusidažyti ypatingus margučius, o straipsnio pabaigoje pateikiame informaciją apie dažymui skirtas mūsų ruošiamas priemones.

Alksnio-zievemis-marginti-marguciai- ler-Easter-eggs-dyed-with-adler-barkMargučių dažymui reikės:

Poros saujų  juodalksnio žievių;
5-6 surūdijusių vinių ar kitų gelžgalių;
Apie 600 ml raugintos beržų  sulos (arba  2-3 proc. acto). Jei naudosite citrinos rūgštį, gausite įvairaus intensyvumo melsvai pilkus margučius.
Žiupsnio druskos;
Saujos  svogūnų lukštų;
Įvairių žalių ar džiovintų augalų lapelių bei žiedų.

Dažų ruošimas

Juodalksnių žievių prisirinkome  dar pernai, tad dažymui naudojome jau džiovintas. Jei neturite sklypo kur auga juodalksniai, ar nereikia jų retinti, verta pasidairyti po aukštos įtampos juostomis ar pakelėse – ten tikrai galima rasti maždaug rankos storumo priguldytų medelių. O jei jie buvo pjauti prieš pat lapų sprogimą, žievė turėtų luptis ypatingai lengvai. Tik lupkite atsargiai, nes juodalksnių žievės vidus yra tamsiai raudonos spalvos, kuri  lengvai nudažo pirštinėmis neapsaugotas rankas.

Juodalksnio-zieve-dazyti-marguciaiJuodalksnio žievės, jei ją renkate tik  margučių marginimui, jums tereikės gerų poros saujų.
Žievę ir kelias surūdijusias vinis ar kitus gelžgalius užpilame parūgštintu vandeniu taip, kad apsemtų. Mes išbandėme metų senumo raugintą sulą, kuri suveikė kuo puikiausiai :).  Dažams ruošti tinka ir skiestas actas. Galima išbandyti ir pvz.  skystį nuo raugintų agurkų.
Rūgštele užpiltas žieves  šiltai palaikome bent pora parų.

Kiaušinių dažymas
Jei norite visiškai juodų kiaušinių, nevirtus sudėkite į puodą ir užpilkite skysčiu nuo žievių bei  įberkite žiupsnį druskos tam, kad dažai geriau „kibtų“. Virkite įprastai. Beje, jei kiaušinius pirkote parduotuvėje, gali nenusidažyti „pramoninis“ antspaudas, tad turėsite labai originalių margučių (žr. nuotrauką).
Jei patinka margi, ornamentuoti kiaušiniai ir norite jų turėti greitai, verta pasinaudoti mūsų patikrintu būdu.Iskiles-naturaliais-dazais-margintas-margutis
Mes nevirtus kiaušinius kai kuriose vietose padengėme sudrėkintais svogūnų lukštais, o po jais dar paklojome dilgėlių,  įvairių kitų žalių bei džiovintų lapelių ir apvyniojome siūlu arba įrišame į suplyšusios pėdkelnės gabaliuką.
Kiaušinius sudėjome į pasiruoštą skystį ir virėme kaip įprasta – apie 10 minučių. Išgriebėme, palaikėme šaltame vandenyje,  nukarpėme siūlus…ir…mums tai, ką pamatėme, labai patiko.
Patiko daug labiau, nei vien svogūnų lukštais dažyti kiaušiniai (palyginimas – paskutinėje nuotraukoje). O jei pro kiaušinio lukštą pateko dažo, tokio margučio nei „apipjaustyti“, nei išmesti nereikės,  jį galima ir valgyti, ir krauti į mišraines.
Ir…nedidelis priminimas. Priminimas apie pataisus, kurie nenaudotini Velykų stalo puošybai, nes yra saugomi augalai. Juos puikiausiai pakeis žiemės, kurios gali augti  kiekviename gėlyne, nes  yra visžalės, nebijo nei karščio, nei  šalčio, nei nederlingos žemės.
Gamtiniais-dazais-dazyti-marguciai-Easter-eggs-dyed-with-natural-colour

 Kas tiktų Jūsų 2016 metų Velykoms iš Žolynų namų kraitelės:

1. Priemonių rinkinys 8-10 kiaušinių juodai ar melsvai nudažyti (juodalksnio žievė, rūdgaliai, receptai). 4€
2. Butelis raugintos sulos (margučių dažui raugti, įvairiems marinatams ruošti 2€
3. Žolelių rinkinys margučių marginimui (flioksų žiedai, paparčių lapai, kt.). 1€
4. Džiovintų augalų rinkinys žalsvai margučių spalvai išgauti (garšvos, dilgėlės, kt.) 2€
5. Verbų tipo džiovintų augalų  puokštės 2€

 Organizuojame mokymus- margučių  dažymo popietes 

 

Mes, moterys, išradingos ir tiesa sakant, suktos :).
Bet dėl vienos suktybės man nei gaila, nei gėda.  Netgi, sakyčiau, drįstu didžiuotis  Suktybės kodinis pavadinimas: „Kaip šeimai sumaitinti …pastarnokus“.
pastarnokas-krienas-kasta-2014-01-10Pastarnokas (Pastinaca sativa L.) – pati nereikliausia daržovė. Pati išsisėja bei užauga ir nelabai derlingoje dirvoje. Dažnai juos galima sutikti ir laukinėje gamtoje: pakelėse, pievose, dykvietėse.  Vidurvasarį  taip išskleidžia lapiją, kad  galima juos pamiršti iki tol, kol prireiks į patiekalą- jokia naujai išdygusi žolė jų nebeužstelbs. Šaknų dydžiu jie dažnai pralenkia morkas ir gali prisivyti ir cukrinį runkelį. Be to, neteko matyti, kad juos kas nors ypatingai mėgtų apgraužti, o  antrais metais sužydęs pastarnokas privilioja tuntus vabzdžių. Ir dar: jie žiemoja dirvoje, tad jei žemė neįšalusi, galite jų šaknis kasti  kad ir viduržiemį (beje, šios nuotraukos herojams kaip tik tai ir nutiko 2014 m. sausio 12 dieną).  Tad  atrodo,  kad užsisėjai daržą pastarnokais ir gali miegoti kur ant krosnies – tikras daržininkų džiaugsmas ir gerovės pagrindas turėtų būti ta didžiulė, riebi balta šaknis.  Juolab, kad pastarnokų šaknyse  yra ir baltymų,  ir cukrų, ir fosforo, ir vitamino C, tt.Svieste kepti pastarnoku griezineliai

Bet, deja, jie turi vieną bėdą: dėl eterinių aliejų ir aromatinių medžiagų kvapo ir specifinio skonio ne visi juos mėgsta. Namų bandymų  su užsiaugintais pastarnokais buvo atlikta kuo įvairiausių: pertrintos sriubos, troškiniai, salotos, blyneliai  ir kt. Šeimynos verdiktas visais atvejais buvo vienas:  „Ir vėl tu tų  p….. čia pridėjai. Fu…“

Pirmą kartą tos frazės  iš savo 4 šeimos narių neišgirdau kai pastarnokų griežinėlius  pabandžiau iškepti lydytame svieste.Valio. Beje, tikrai skanu.
Pastarnoku-kavaAntrasis būdas – pastarnokų kava.

Trečiasis būdas – įvairių daržovių sultys įmaišant ten  ir pastarnokų sulčių.

Ketvirtasis  būdas gimė tuomet, kai visa apsiašarojusi nuo smulkinamų krienų pradėjau mąstyti kuo čia tą koncentratą praskiedus taip, kad nenukentėtų konsistencija ir spalva. Ir, eureka, po ranka pasipainiojo šaldytuvo apačioje nuobodžiaujantis  baltas, kaip ir  krieno šaknis,  pastarnokas.

Nedrąsiai šaukštelį  naujųjų krienų ištiesiau  vyrui…ir jis nesuprato, kad  ten yra pastarnokų –   krienai taip užslopino specifinį jų kvapą ir skonį. Krienus palaimino ir uošvis – tikras šio patiekalo ekspertas.

Taigi dabar mes krienus gaminame paprastai ir greitai: supjaustome abi daržoves nedideliais Krienai su pastarnokais ir burokeliaisgabaliukais ir malame lėtaeige sulčiaspaude, o po to jos atskirtas sultis ir tirščius sumaišome.Pagaminame  mišinį iš vandens, cukraus, citrinos rūgšties ir druskos (literatūros rekomenduojamas santykis 300 g. krienų  masei  yra šis: 450 g. vandens,  po 20 g. cukraus ir druskos, apie 10-15 g. citrinos rūgšties arba  250 g.  9% acto).  Daržovių masę marinatu  skiedžiame iki norimos konsistencijos bei skonio ir šauname … į šaldytuvą.  Taip pagaminti krienai nei juoduoja, nei greitai genda. Skanaus.

 

Kas rytą po šaukštelį  visiems šeimos nariams ir didelė tikimybė, kad žiemos peršalimo ligos praslinks pro šalį arba,  jei ir užklups, tai stipriai nesikandžios.

putinai-spanguoles-medus

Ją gaminame iš putinų, spanguolių uogų  ir medaus. Gruodžio pabaiga – sausio pradžia pats laikas tokiai uogienei gaminti ir pradėti ją vartoti. Putinus, spanguoles ir medų stengiamės maišyti lygiomis dalimis, tačiau  jei kurios nors iš sudedamųjų dalių turime mažiau – ne bėda.
Uogienė neverdama – ji gaminama ir vartojama „žalia“ kad išsaugoti visas  šių uogų gerąsias savybes,  o uogienei  šaldytuve išsilaikyti mėnesį ir  ilgiau padės  jose  esantys pektinai bei organinės rūgštys.
Beje, spanguolės galima tik sumalti, nes jų sėklytės mažos ir tikrai netrukdys skanaujant uogienę. Putinų uogose esančios sėklos primena mažas širdeles ir yra apie pusės cm diametro, tad geriau iš uogų  išgauti sultis. Šias uogas galima sutrinti paprasta trintuve ir sultis  išspausti per smulkų rėtį ar drobinį audeklą arba tam panaudoti  lėtaeigę sulčiaspaudę.

Beje, rudenį surinktas spanguolių ir putinų uogas  visiškai lengva išlaikyti vėsioje patalpoje. Spanguolės puikiai laikosi pintinėje, o putinų uogas reikia skinti ir laikyti su šakelėmis. Pastarosios geriausiai laikosi sudėtos ant grotelių ar sukabintos. Tiek spanguolės, tiek putinai yra „žiemos“  uogos ( pvz. spanguoles mūsų senoliai  rinkdavo ir rudenį, ir anksti pavasarį), tad  jas drąsiai galima krauti  į šaldiklį ir sveikatos uogienę gaminti jau iš šaldytų uogų.
Kokiomis medžiagomis mus apdovanoja tokia uogienė?
Putinuose (lit. šalt.4.1) yra iki 32 proc. invertuotojo cukraus (gliukozės ir fruktozės mišinio), rauginių medžiagų ir taninų, citrinų, skruzdžių, izovalerijono ir kt.  organinių rūgščių, vitaminų C, P, pektinų, karotinų, mangano ir kt.
Spanguolių uogose  be įvairių organinių rūgščių ir vitaminų,  gausu mikroelementų (geležies, mangano, fosforo, kalio, kalcio, cinko, sidabro, chromo, kobalto.

Šių uogų rinkinys – ne tik priešuždegiminė, priešmikrobinė ir organizmą stiprinanti priemonė, jis taip pat prisideda prie kraujo spaudimo, cholesterolio kiekio normalizavimo bei kraujo sudėties gerinimo.

Sveikatos su sveikatos uogiene.

 

Pagaminti iš kaukazinių slyvaičių tyrę  nėra lengvas darbas – kauliukai nors ir smulkūs, tačiau nuo minkšti  atsiskiria sunkliai.
O Žolynų namuose šios savaime išsisėjusios slyvaitės neblogai užderėjo. Pririnkome net keletą kibirų.

maišelis-slyvoms-sunktiGaminant  tyrę iš  šių ar kitų nedidelių ir sunkiai nuo kauliukų atsiskiriančių slyvų, puikiu pagalbininku gali tapti paprastas plastikinis maišelis nuo vaisių.

Jei jo  sklylutės nėra tąsios (t.y  dydis nekinta, jos nesideformuoja), 
slyvaičių minkštimą nuo kauliukų atskirsite per kelias minutes.
Tiesa, prieš tai slyvaites reikia švelniai pakaitinti ( kad sutrūkinėtų odelės).
Kelis kartus rankomis spustelėjus į maišelį  supiltą masę,  iš jo ištekės puiki tyrė.

Maišelis, gi, labai lengvai išsiskalauja ir jį tam pačiam tiklsui panaudoti galima dar ne kartą.

kelios-minutes-kaukaziniu-slyvu-tyrei-pagaminti 

 

 

 

 

Ką gaminti iš šios tyrės  ir kaip ją ruošti žiemai yra šimtai būdų.
kaukaziniu-slyvaiciu-melisos-gerimas 

Pvz. ją praskiedus  melisų arbata ir  pagardinus medumi, gausime kvepiantį saldžarūgštį gaivinantį gėrimą.

 

Mutinys lydėjo visas mano Kazlų Rūdos miškų Sarapinų kaime praleistas vaikystės vasaras.
Ir jei močiutė kviesdavo valgyti mutinio, tai visi žinojome, kad ant stalo rasime  didžiulį šio gardaus, sotaus ir paprasto patiekalo dubenį, nes vienos lėkštės… nepakakdavo niekam.
Mutinys  gaminamas labai lengvai ir greitai.
Su paprasta trintuve sutriname mėlynes, pilame cukraus ir masę skiedžiame vandeniu maždaug 4-7 kartus (kiek pilti cukraus ir vandens – skonio reikalas).
Į gautą tirštą ,,sriubą“ įmetame keletą saujų juodos duonos kubelių.
Išmaišome ir valgome iš karto.
mutinys

P.S.  mano dukros, kurios  nuo  pat kūdikystės  taip pat jau yra įpratusios prie šio valgio, švelniai patarė: ,,Nedėk tu to mutinio į ,,Žolynus“ — kas jo nežinos… Tačiau  kai apklausiau 10 žmonių ir tik 1 iš jų prisiminė kas tai per patiekalas, surizikavau… Beje, tas  žmogus,   pasirodo,  taip pat buvo suvalkietis :).

Šį kokteilį pagaminome iš:
4-6 saujų žemuogių;
2 stiklinių pieno;
2 šaukštų medaus;
1 smilgos žemuogėms suverti :).
Prisirinkome  žemuogių, sumaišėme jas su pienu  bei medumi ir sutrynėme blenderiu.

Buvo laaabai skanu ir labai kvepėjo vaikyste….
zemuogiu-kokteilis-dviem_0

 

Šios, kiekvieną savaitę namuose kepamos, duonos raugo padovanojo kolegės mama.
Kiekviena duona vis išeina vis kitokia. Pvz. pridėjus daug riešutų ir džiovintų vaisių ji primena pyragą.

saldi-duona

O jei pridedame žolių miltų, ji  praturtinama mikroelementais. Pvz. duona su dilgėlių miltais:
duona-su-dilgelemis

Raugas sumaišomas su 1 kg rupių ruginių, kvietinių  miltų ar jo mišinio, 6 šaukšais cukraus, 3 šaukšteliais druskos, 1 l. šilto vandens ir  įvairiausiais priedais, pvz. mirkytais grūdais, saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis,  riešutais, džiovintais vaisiais, kmynais, sėmenimis, žolių miltais….Gauta masė iškrečiama į formas, kildinama 8 val. ir kepama apie 1 val iki  180 laipsnių  įkaitintoje orkaitėje.
Kiekvieną kartą, užmaišius naują tešlą,  6 šaukštai jos ,,nukabinama“ ir paliekama šaldytuve kitos savaitės naujai duonai.
Kolegės mama minėjo, kad raugą  galima ir užsišaldyti. Esu tokią atsargą sukaupusi, tačiau su atšildytu raugu keptos duonos kildinti dar nebandžiau.

Nieko naujo… Tradicinė lietuviška silkių užkanda, tik paįvairinta dilgėlėmis.
Jaunas dilgėles nuplikome verdančiu vandeniu, susmulkiname ir sumaišome su svogūnais, kubeliais pjaustytomis silkėmis ir paskaniname  aliejumi. Aliejus gali būti įvairus, tačiau bent jau mums labiausiai patinka sėmenų.
Galima valgyti su juoda rupia duona, tačiau tradiciškiau – su  griežinėliais pakepintomis bulvėmis.

dilgeles-su-silke

Beje,  nuplikytas jaunas dilgėles galima naudoti daugybėje patiekalų: susmulkintas dėti į salotas, įdarus, troškinius, sriubas…
dilgeles-plikytos

Nakvišos. Jei  jų aliejaus nebūtų, anot reklamos, visos moterys pražūtų.
Tačiau  šis kažkada iš Amerikos  į Europą patekęs  ir sėkmingai  su vietiniais augalais susigyvenęs  dvimetis augalas valgomas VISAS.
 O svarbiausia kad viskas nepaprastai paprasta.
Pernais iš tamsios sėklelė sudygusi  ir neploną mėsingą  šaknį išauginusi  nakviša (Oenothera biennis L.)  šiemet ruošiasi  pavirsti  skaisčiai geltona  žvyringų, nederlingų laukų ir pakelių puošmena. Deja, tik metams. Rudenį išbarsčiusi  begalę sėklų ji tampa visą žiemą  mažomis tulpelėmis pasipuošusiu stagaru. Jis, beje, kažkuo primena verbą.
O štai  antrametės nakvišos lapeliai  mums rausva skrotele šypsosi jau iš po sniego.  Pirmasis žalėsis.
nakvisos-skrotele
Nei sėti, nei ravėti, nei dangstyti, nei retinti.
Rausvi lapeliai valgomi ir vieni, tačiau ypač pagyvina salotas, papuošia patiekalus.
Ryto sumuštinis:
Lydytos varškės užteplė sumaišoma su dilgėlių ir porų miltais ir tepama ant duonos (rupios, naminės, su skaldytais grūdais), skaninama pomidoro griežinėliu, puošiama nakvišos lapeliais.
nakvisa-sumustinukas

O kas nori kad stalas „sužydėtų“ , te į lekštes su užkandžiais įterpia nakvišos skrotelių.
suris-dekoruot-nakvisomis 
Jei jau užsinorėjote šių lapelių, juos pjaudami, nepalikite  ir šaknies žemėje. Ji  dar pravers: pvz. sriuboje pakeis bulves.
nakvisos-saknis

 

 

Bendraukime:

Tel. 8 652 84 648

Paieška
Draugai