Pirmųjų pavasario augalų lapeliai salotoms

Jie tyliai laukia po sniegu…. Jie stebina mus savo ištverme  siaučiant ankstyvojo pavasario darganoms. Juos drąsiai galima krauti į salotų dubenį   ir mėgautis  pirmosiomis  natūralios gyvosios ląstelienos porcijomis. Pirmieji valgomi augalai pavasarį.
Kas jie, kaip juos pažinti ir pasigaminti skanias salotas?

Garsvu-lapeliai

Paprastoji garšva
Aegopodium podagraria L.
Ashweed
Сныть обыкновенная

Rasite kiekviename patvoryje ir lapuočių miške, pamiškėje. Šliaužiantis baltas  šakniastiebis nuolat leidžia  naujas atžalas, tad  sukultūrintoje žemėje nepageidautinas augalas.
Lapelius drąsiai dėkite į salotas, sriubas, troškinius, naudokite  žaliesiems kokteiliams. Tai  pat pavasarinis vitamino C šaltinis. Rašoma, kad garšvos cheminė sudėtis artima kraujo sudėčiai, bet veikia priešingai nei dilgėlė, t.y. skystina kraują. Jauni lapeliai labai dekoratyvūs, tad tiks patiekalų papuošimui. Beje,  teko girdėti, kad vienas iš lietuviškų šio augalo sinonimų yra „trilapis“. O kaip šį augalą vadinate jūs?

jaunos-dilgeles

Dilgėlė
Urtica dioica L.
Nettle
Крапива двудомная

Augimvietės artimos garšvos augimvietėms (derlinga žemė, nesausringa vieta). Jauni ūgliai  beveik nedilgina, tad galima prisiskinti plikomis rankomis.  Naudokite žaliesiems kokteiliams, blynelių kepimui. Švelniai nuplikyti tiks salotoms, mišrainėms (pvz. su kiaušiniais), troškiniams, pertrintoms ir visoms kitoms sriuboms (pvz. puikiai dera su rūgštynėmis). Ruoškite įdarus blyneliams, pyragėliams, pyragams…
Puikus kraujo atstatymo  tandemas su garšva, nes pastaroji  silpnina kraujo krešėjimą, o dilgėlė didina (nors garsūs žolininkai sako , kad pavasarį ši dilgėlės savybė yra silpna).
http://www.zolynunamai.lt/vieno-kasnelio-dilgeliu-blyneliai/
http://www.zolynunamai.lt/silkes-dilgeliu-uzkanda/
http://www.zolynunamai.lt/dilgeliu-sriuba/
http://www.zolynunamai.lt/dilgeliu-sulciu-gerimas-su-medumi/

 

salotines-sultenesSalotinė sultenė
Valerianella locusta (L.) var. oleracea
Cornsalad
Полевой салат (Валерьяница колосковая)

Iš pradžių sultenę reikia įsėti bet kokiame nereikalingame dirvos plotelyje, tiks ir pavėsinga vieta. Sėjame rudenį.  Iki žiemos augalas suformuoja skroteles, kurios puikiai žiemoja (atlaikė ir šių metų besniegį šaltąjį laikotarpį), o pavasarį telieka  rauti išvaizdžias gūželes, krauti į salotų dubenį, puošti jais patiekalus. Nors sultenės yra valerijoninių šeimos augalas, nei ilgaamžiškumu, nei  valerijono savybėmis nepasižymi. Tai nereiklus  vienmetis ir lengvai išsisėjantis augalėlis, kuris  vitaminais  pradžiugins ne tik jus, bet ir jūsų gyvūnus,  pavyzdžiui,  jūros kiaulytes.

nakvisos-lapeliai

Dvimetė nakviša
Oenothera biennis L.
Common evening-primrose
Ослинник двулетний

Puikiosios puošniosios dvimetės nakvišos skrotelės  papuoš salotų dubenį, sumuštinį…Šaknis tiks į troškinius, sriubas…
http://www.zolynunamai.lt/ryto-sumustinis-su-nakvisa/

 

 

 

raktazole

Pavasarinė raktažolė
Primula  veris L.
Butterweed. Cowslip
Первоцвет (примула) весенний (примула лекарственная)

Geriausia užsiveisti šių raktažolių pievelę, nes jos nebijo augti  ekstremaliomis  sąlygomis.
Sutiksite ją ir gamtoje, tačiau svarbu nesumaišyti su  aukštąja raktažole ( P. elatior), kuri yra labai reta ir todėl neskintina ir nerautina. Į salotas tiks  tiek žiedai, tiek lapeliai.

 

 

rugstyne-2Valgomoji rūgštynė
Rumex acetosa L.
Sorrel
Щавель кислый

Nuostabus vitamino C šaltinis ir puiki rūgštelė pavasarinėse salotose ir pvz. pyragėlių įdaras.
http://www.zolynunamai.lt/pyrageliai-su-rugstynemis/

 

 

 

vilkpupe Didžioji vilkpupė
Hylotelephium maximum (L.) Holub
Large-leaved stone-crop
Oчиток большой

Didžiąją vilkpupę pažinsite iš  balsvų, kaip ir lapai, maistui tinkančių gumbelių ir  balsvai gelsvų žiedų. Ją rasite  pamiškėse, sausuose retuose miškuose, šlaituose, o kartais ir dirvonuose, nes gumbeliai nereiklūs  augimo vietai – svarbu būtų lengvas dirvožemis ir saulėta vieta. Augalas tikrai dekoratyvus, tad papuoš gėlyną.
Lapeliai švelniai rūgštaus skonio, puikiai tinka į salotas, valgomi su virtomis ar keptomis bulvėmis ir kt.

 

Saulutes Daugiametė saulutė
Bellis perennis L.
Common daisy
Маргаритка многолетняя

Salotoms tiks tiek lapeliai, tiek žiedai.
Šis augalas lengvai užsisėja pats, išplinta vejose ir  vitaminais salotas gali praturtinti ištisus metus.

 

 

 

KiaulpienePaprastoji kiaulpienė
Taraxacum officinale  F.H. Wigg. s. l
Dandelion
Одуванчик лекарственный

Lapai jums kartūs?
1.Užvožkite augalus tamsiais daiktais – vazonėliais ar  kibirais keletui dienų. Lapai išbals, taps ne tokie kartūs.
2.Palaikykite vandenyje, galima sūdytame. Apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Pripraskite ir mėgaukitės kartumynais, kurių mūsų mityboje taip trūksta.
Lapai ne tik vitaminingi, bet ir gerinantys medžiagų apykaitą.
http://www.zolynunamai.lt/kiaulpieniu-ananasu-sultys/

BuilisKrūminis builis
Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm.
Chervil
Купырь лесной

Gamtoje auga daug  skėtinių augalų, iš kurių keletas yra nuodingų, tad  prieš valgydami įsitikinkite ar tai tikrai krūminis builis.
Krūminį builį geriausia pažinti jo sėklų nokimo metu, nes sėklos yra  juodos. Pats augalas kvapas primena saliero ir morkos kvapų mišinį. Šaknis  forma  panaši į  laukinę morką, kvapas taip pat, tik yra daug stipresnis ir intensyvesnis. Krūminiu augalas pavadintas  matyt todėl, kad  jam patinkančiose augimvietėse sukeroja tankiais daugiamečiais krūmais ir poros augalų užtenka  tam, kad jo,  kaip prieskonio, užtektų visai vasarai. Tinka dėti į pačius įvairiausius patiekalus.

ZliugeDaržinė žliūgė
Stellaria media L.
Chickweed
Звездчатка средняя (мокрица)

Pamirškite, kad žliūgė yra piktžolė. Tai puikus maisto ir sveikatos šaltinis, kuris  niekada neišsisems darže,  jei  tik žliūgių…šiek tiek pagailėsite. Puikiausia yra tai, kad žliūgė lengvai ištveria šalčius ir tik sniegui nutirpus toliau tęsia vegetaciją. Salotos, sriubos, žalieji kokteiliai, pastos… Valo organizmą, stiprina nervus ir širdį.

http://www.zolynunamai.lt/zliugiu-ir-meliono-kokteilis/

Žolynų namų salotos
Susmulkiname visas turimas žalumynines valgomas žoles, santykiai nėra svarbūs, kuo įvairiau , tuo skaniau.  Į mišinį įpilame sėmenų aliejaus, šiek tiek druskos, o jei norisi – ir pipirų.  Salotas galima paįvairinti pomidoru bei kokiu nors sūriu (tofu, baltu, baltu parūkytu, mozzarella ar panašiu) ar varške.  Mes valgome su  Žolynų namų, žolių miltais ir topinambais praturtinta duona. Skanu ir su kitomis juodomis, ypač raugo, duonomis.