Ryto sumuštinis su nakviša

Nakvišos. Jei  jų aliejaus nebūtų, anot reklamos, visos moterys pražūtų.
Tačiau  šis kažkada iš Amerikos  į Europą patekęs  ir sėkmingai  su vietiniais augalais susigyvenęs  dvimetis augalas valgomas VISAS.
 O svarbiausia kad viskas nepaprastai paprasta.
Pernais iš tamsios sėklelė sudygusi  ir neploną mėsingą  šaknį išauginusi  nakviša (Oenothera biennis L.)  šiemet ruošiasi  pavirsti  skaisčiai geltona  žvyringų, nederlingų laukų ir pakelių puošmena. Deja, tik metams. Rudenį išbarsčiusi  begalę sėklų ji tampa visą žiemą  mažomis tulpelėmis pasipuošusiu stagaru. Jis, beje, kažkuo primena verbą.
O štai  antrametės nakvišos lapeliai  mums rausva skrotele šypsosi jau iš po sniego.  Pirmasis žalėsis.
nakvisos-skrotele
Nei sėti, nei ravėti, nei dangstyti, nei retinti.
Rausvi lapeliai valgomi ir vieni, tačiau ypač pagyvina salotas, papuošia patiekalus.
Ryto sumuštinis:
Lydytos varškės užteplė sumaišoma su dilgėlių ir porų miltais ir tepama ant duonos (rupios, naminės, su skaldytais grūdais), skaninama pomidoro griežinėliu, puošiama nakvišos lapeliais.
nakvisa-sumustinukas

O kas nori kad stalas „sužydėtų“ , te į lekštes su užkandžiais įterpia nakvišos skrotelių.
suris-dekoruot-nakvisomis 
Jei jau užsinorėjote šių lapelių, juos pjaudami, nepalikite  ir šaknies žemėje. Ji  dar pravers: pvz. sriuboje pakeis bulves.
nakvisos-saknis