Vieno rytmečio patiekalai

Laukiame nesulaukiame kol pasipils pievų žalėsiai: raktažolės, saulutės, nakvišos… O kol jos tik atsigaudinėja po šaltos žiemos, tenka traukti atsargas. Pastarnokas ir topinambas. Nors šie augalai sukultūrinti, tačiau  jų neretai galima aptikti ir sulaukėjusių, laukinių. Taip pat jie visiškai nereiklūs auginimo sąlygoms. Ir kasami tiek rudenį, tiek pavasarį. Žalių skonis  kaip sakoma mūsų šeimoje, ,,reikia priprasti“. Tačiau pavyko atrasti keletą patiekalų, prieš kuriuos nepurkštauja niekas.
Sultys: įvairiomis dalimis sumaišome pastarnokus, topinambus ir morkas. Šios sultys – šeštadieninio ritualo dalis.

Išsunkus sultis,  lieka topinambų, pastarnokų tirščiai. Iš  jų gaminame…spurgas.
sulciu-ispaudu-kukuliukai
Pridėjus kiaušinį ir miltų, pagardinus druska bei trintais porais ir salierais,  suvoliojami nedideli rutuliukai ir nardinami į karštą aliejų. Padažui labai tinka natūralus jogurtas, pagardintas sojų padažu, o kam patinka – ir džiovintais ar šaldytais krapais.

 Norint ,,apsisukti“ greičiau, topinambų tirščiai gali pavirsti blynais valgomais su tokiu pat padažu.

ispaudu-blynai

pastarboku-morku-topinambu-sultys