Usnys piktžolės ar…šparagai?
Dirvinė usnis (Circium arvense L.) laikoma viena įkyriausių piktžolių. Jos neparavėsi be pirštinių, o nepašalinus ilgo šakniastiebio nauji ūgliai kalasi su dviguba jėga. Negana to, ,,parašiutais“ apsirūpinusių vieno augalo sėklų užtektų visam laukui apsėti…
Tačiau jaunos dirvinės usnies stiebas labai minkštas ir sultingas. Paruoštas patiekalų gaminimui jis forma primena šparagus. Vienas paprasčiausių patiekalų- kepti usnių ūgliai.
Prisiskiname gerą pluoštą usnių stiebų. Beje, darbuotis geriau su pirštinėmis.
Jei dalis stiebo pradėjo medėti ar jis pažeistas kenkėjų (išgraužtas stiebo vidus) – tas vietas pašaliname.Nuo stiebo nuskiname lapus, o apatinėje dalyje ( jei paviršius kietas)- su aštriu peiliuku nulupame ir viršutinį sluoksnį. Stebus susmulkiname norimo dydžio gabaliukais.
Apvoliojame kiaušinių plakinyje ( kiaušiniai, šiek tiek druskos ir pipirų) ir džiuvėsėliuose.
Kepame aliejuje.
Jei į plakinį įmaišysime kelias skilteles smulkinto/sutrinto česnako, bus aštriau, kvapniau.
Prie šio patiekalo nepamaišys ir vyno taurė, o jei pagaminsite aštresnius – jis taps užkanda prie alaus.
Beje, usnių ,,šparagai“ skanūs tiek karšti, tiek jau atvėsę.