Usnys piktžolės ar…šparagai?

Dirvinė usnis (Circium arvense L.) laikoma viena įkyriausių piktžolių.  Jos neparavėsi be pirštinių, o nepašalinus ilgo šakniastiebio nauji ūgliai kalasi su dviguba jėga. Negana to, ,,parašiutais“ apsirūpinusių vieno augalo sėklų užtektų visam laukui apsėti…
Tačiau   jaunos dirvinės usnies stiebas labai minkštas ir sultingas. Paruoštas patiekalų gaminimui jis  forma primena šparagus.  Vienas paprasčiausių patiekalų- kepti usnių ūgliai.
usniu-sparagai-thistle-for-food
Prisiskiname  gerą pluoštą usnių stiebų. Beje, darbuotis geriau su pirštinėmis.
usniu-stiebai-maistui-thisle-for-food
Jei dalis stiebo pradėjo medėti ar jis pažeistas kenkėjų (išgraužtas stiebo vidus) – tas vietas pašaliname.Nuo stiebo nuskiname lapus, o apatinėje dalyje ( jei paviršius kietas)- su aštriu peiliuku nulupame ir viršutinį sluoksnį. Stebus susmulkiname norimo dydžio gabaliukais.
usniu-sparagai-thistle-stipe-for-food
Apvoliojame kiaušinių plakinyje ( kiaušiniai,  šiek tiek druskos ir pipirų) ir džiuvėsėliuose.
Kepame aliejuje.
Jei į plakinį įmaišysime  kelias skilteles  smulkinto/sutrinto česnako,  bus aštriau, kvapniau.
Prie šio patiekalo nepamaišys ir vyno taurė, o jei pagaminsite aštresnius – jis taps  užkanda prie alaus.
Beje, usnių ,,šparagai“ skanūs tiek karšti,  tiek jau atvėsę.