Namuose kepta duona
Šios, kiekvieną savaitę namuose kepamos, duonos raugo padovanojo kolegės mama.
Kiekviena duona vis išeina vis kitokia. Pvz. pridėjus daug riešutų ir džiovintų vaisių ji primena pyragą.
O jei pridedame žolių miltų, ji praturtinama mikroelementais. Pvz. duona su dilgėlių miltais:
Raugas sumaišomas su 1 kg rupių ruginių, kvietinių miltų ar jo mišinio, 6 šaukšais cukraus, 3 šaukšteliais druskos, 1 l. šilto vandens ir įvairiausiais priedais, pvz. mirkytais grūdais, saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis, riešutais, džiovintais vaisiais, kmynais, sėmenimis, žolių miltais….Gauta masė iškrečiama į formas, kildinama 8 val. ir kepama apie 1 val iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Kiekvieną kartą, užmaišius naują tešlą, 6 šaukštai jos ,,nukabinama“ ir paliekama šaldytuve kitos savaitės naujai duonai.
Kolegės mama minėjo, kad raugą galima ir užsišaldyti. Esu tokią atsargą sukaupusi, tačiau su atšildytu raugu keptos duonos kildinti dar nebandžiau.