Namuose kepta duona

Šios, kiekvieną savaitę namuose kepamos, duonos raugo padovanojo kolegės mama.
Kiekviena duona vis išeina vis kitokia. Pvz. pridėjus daug riešutų ir džiovintų vaisių ji primena pyragą.

saldi-duona

O jei pridedame žolių miltų, ji  praturtinama mikroelementais. Pvz. duona su dilgėlių miltais:
duona-su-dilgelemis

Raugas sumaišomas su 1 kg rupių ruginių, kvietinių  miltų ar jo mišinio, 6 šaukšais cukraus, 3 šaukšteliais druskos, 1 l. šilto vandens ir  įvairiausiais priedais, pvz. mirkytais grūdais, saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis,  riešutais, džiovintais vaisiais, kmynais, sėmenimis, žolių miltais….Gauta masė iškrečiama į formas, kildinama 8 val. ir kepama apie 1 val iki  180 laipsnių  įkaitintoje orkaitėje.
Kiekvieną kartą, užmaišius naują tešlą,  6 šaukštai jos ,,nukabinama“ ir paliekama šaldytuve kitos savaitės naujai duonai.
Kolegės mama minėjo, kad raugą  galima ir užsišaldyti. Esu tokią atsargą sukaupusi, tačiau su atšildytu raugu keptos duonos kildinti dar nebandžiau.