Pirmųjų pavasario augalų lapeliai salotoms
Jie tyliai laukia po sniegu…. Jie stebina mus savo ištverme siaučiant ankstyvojo pavasario darganoms. Juos drąsiai galima krauti į salotų dubenį ir mėgautis pirmosiomis natūralios gyvosios ląstelienos porcijomis. Pirmieji valgomi augalai pavasarį.
Kas jie, kaip juos pažinti ir pasigaminti skanias salotas?
Paprastoji garšva
Aegopodium podagraria L.
Ashweed
Сныть обыкновенная
Rasite kiekviename patvoryje ir lapuočių miške, pamiškėje. Šliaužiantis baltas šakniastiebis nuolat leidžia naujas atžalas, tad sukultūrintoje žemėje nepageidautinas augalas.
Lapelius drąsiai dėkite į salotas, sriubas, troškinius, naudokite žaliesiems kokteiliams. Tai pat pavasarinis vitamino C šaltinis. Rašoma, kad garšvos cheminė sudėtis artima kraujo sudėčiai, bet veikia priešingai nei dilgėlė, t.y. skystina kraują. Jauni lapeliai labai dekoratyvūs, tad tiks patiekalų papuošimui. Beje, teko girdėti, kad vienas iš lietuviškų šio augalo sinonimų yra „trilapis“. O kaip šį augalą vadinate jūs?
Dilgėlė
Urtica dioica L.
Nettle
Крапива двудомная
Augimvietės artimos garšvos augimvietėms (derlinga žemė, nesausringa vieta). Jauni ūgliai beveik nedilgina, tad galima prisiskinti plikomis rankomis. Naudokite žaliesiems kokteiliams, blynelių kepimui. Švelniai nuplikyti tiks salotoms, mišrainėms (pvz. su kiaušiniais), troškiniams, pertrintoms ir visoms kitoms sriuboms (pvz. puikiai dera su rūgštynėmis). Ruoškite įdarus blyneliams, pyragėliams, pyragams…
Puikus kraujo atstatymo tandemas su garšva, nes pastaroji silpnina kraujo krešėjimą, o dilgėlė didina (nors garsūs žolininkai sako , kad pavasarį ši dilgėlės savybė yra silpna).
https://www.zolynunamai.lt/vieno-kasnelio-dilgeliu-blyneliai/
https://www.zolynunamai.lt/silkes-dilgeliu-uzkanda/
https://www.zolynunamai.lt/dilgeliu-sriuba/
https://www.zolynunamai.lt/dilgeliu-sulciu-gerimas-su-medumi/
Salotinė sultenė
Valerianella locusta (L.) var. oleracea
Cornsalad
Полевой салат (Валерьяница колосковая)
Iš pradžių sultenę reikia įsėti bet kokiame nereikalingame dirvos plotelyje, tiks ir pavėsinga vieta. Sėjame rudenį. Iki žiemos augalas suformuoja skroteles, kurios puikiai žiemoja (atlaikė ir šių metų besniegį šaltąjį laikotarpį), o pavasarį telieka rauti išvaizdžias gūželes, krauti į salotų dubenį, puošti jais patiekalus. Nors sultenės yra valerijoninių šeimos augalas, nei ilgaamžiškumu, nei valerijono savybėmis nepasižymi. Tai nereiklus vienmetis ir lengvai išsisėjantis augalėlis, kuris vitaminais pradžiugins ne tik jus, bet ir jūsų gyvūnus, pavyzdžiui, jūros kiaulytes.
Dvimetė nakviša
Oenothera biennis L.
Common evening-primrose
Ослинник двулетний
Puikiosios puošniosios dvimetės nakvišos skrotelės papuoš salotų dubenį, sumuštinį…Šaknis tiks į troškinius, sriubas…
https://www.zolynunamai.lt/ryto-sumustinis-su-nakvisa/
Pavasarinė raktažolė
Primula veris L.
Butterweed. Cowslip
Первоцвет (примула) весенний (примула лекарственная)
Geriausia užsiveisti šių raktažolių pievelę, nes jos nebijo augti ekstremaliomis sąlygomis.
Sutiksite ją ir gamtoje, tačiau svarbu nesumaišyti su aukštąja raktažole ( P. elatior), kuri yra labai reta ir todėl neskintina ir nerautina. Į salotas tiks tiek žiedai, tiek lapeliai.
Valgomoji rūgštynė
Rumex acetosa L.
Sorrel
Щавель кислый
Nuostabus vitamino C šaltinis ir puiki rūgštelė pavasarinėse salotose ir pvz. pyragėlių įdaras.
https://www.zolynunamai.lt/pyrageliai-su-rugstynemis/
Didžioji vilkpupė
Hylotelephium maximum (L.) Holub
Large-leaved stone-crop
Oчиток большой
Didžiąją vilkpupę pažinsite iš balsvų, kaip ir lapai, maistui tinkančių gumbelių ir balsvai gelsvų žiedų. Ją rasite pamiškėse, sausuose retuose miškuose, šlaituose, o kartais ir dirvonuose, nes gumbeliai nereiklūs augimo vietai – svarbu būtų lengvas dirvožemis ir saulėta vieta. Augalas tikrai dekoratyvus, tad papuoš gėlyną.
Lapeliai švelniai rūgštaus skonio, puikiai tinka į salotas, valgomi su virtomis ar keptomis bulvėmis ir kt.
Daugiametė saulutė
Bellis perennis L.
Common daisy
Маргаритка многолетняя
Salotoms tiks tiek lapeliai, tiek žiedai.
Šis augalas lengvai užsisėja pats, išplinta vejose ir vitaminais salotas gali praturtinti ištisus metus.
Paprastoji kiaulpienė
Taraxacum officinale F.H. Wigg. s. l
Dandelion
Одуванчик лекарственный
Lapai jums kartūs?
1.Užvožkite augalus tamsiais daiktais – vazonėliais ar kibirais keletui dienų. Lapai išbals, taps ne tokie kartūs.
2.Palaikykite vandenyje, galima sūdytame. Apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Pripraskite ir mėgaukitės kartumynais, kurių mūsų mityboje taip trūksta.
Lapai ne tik vitaminingi, bet ir gerinantys medžiagų apykaitą.
https://www.zolynunamai.lt/kiaulpieniu-ananasu-sultys/
Krūminis builis
Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm.
Chervil
Купырь лесной
Gamtoje auga daug skėtinių augalų, iš kurių keletas yra nuodingų, tad prieš valgydami įsitikinkite ar tai tikrai krūminis builis.
Krūminį builį geriausia pažinti jo sėklų nokimo metu, nes sėklos yra juodos. Pats augalas kvapas primena saliero ir morkos kvapų mišinį. Šaknis forma panaši į laukinę morką, kvapas taip pat, tik yra daug stipresnis ir intensyvesnis. Krūminiu augalas pavadintas matyt todėl, kad jam patinkančiose augimvietėse sukeroja tankiais daugiamečiais krūmais ir poros augalų užtenka tam, kad jo, kaip prieskonio, užtektų visai vasarai. Tinka dėti į pačius įvairiausius patiekalus.
Daržinė žliūgė
Stellaria media L.
Chickweed
Звездчатка средняя (мокрица)
Pamirškite, kad žliūgė yra piktžolė. Tai puikus maisto ir sveikatos šaltinis, kuris niekada neišsisems darže, jei tik žliūgių…šiek tiek pagailėsite. Puikiausia yra tai, kad žliūgė lengvai ištveria šalčius ir tik sniegui nutirpus toliau tęsia vegetaciją. Salotos, sriubos, žalieji kokteiliai, pastos… Valo organizmą, stiprina nervus ir širdį.
https://www.zolynunamai.lt/zliugiu-ir-meliono-kokteilis/
Žolynų namų salotos
Susmulkiname visas turimas žalumynines valgomas žoles, santykiai nėra svarbūs, kuo įvairiau , tuo skaniau. Į mišinį įpilame sėmenų aliejaus, šiek tiek druskos, o jei norisi – ir pipirų. Salotas galima paįvairinti pomidoru bei kokiu nors sūriu (tofu, baltu, baltu parūkytu, mozzarella ar panašiu) ar varške. Mes valgome su Žolynų namų, žolių miltais ir topinambais praturtinta duona. Skanu ir su kitomis juodomis, ypač raugo, duonomis.