Išspaudų gelbėjimo operacija. Moliūgai.
Vadovėlinė tiesa apie sveiką kramtymo aparatą ir žarnyną yra ta, kad jei jie nejuda – suserga. O lengviausia ką mes jiems galime patiekti – tai daug ląstelienos turintys produktai. Spaudžiant sultis, be tikėjimo jų vartojimo privalumais, mane nuolat kamuoja dviprasmybė: ar visgi mes teisingai elgiamės burzgindami įvairiausias sulčiaspaudes ir į šiukšlių konteinerius ir kompostines išmesdami ne mažiau vertingą daržovių bei vaisių dalį – ląstelieną.
Vienoje laidoje teko girdėti kalbant dietologę, kuri liepė visas sulčiaspaudes atiduoti…utilizuoti ir kuo greičiau griebtis kramtymo. Taip pat, gamindama kokį nors žaliąjį kokteilį, nuolat prisimenu vieną knyginę rekomendaciją: jei vartojate daug žaliųjų kokteilių, t.y. mažai kramtote, pravartu įsigyti x įtaisą ir jį žiaumoti kad kramtymo sistema…nesiatrofuotų… :).
Nesu nei vien žaliųjų kokteilių gėrėjų, nei šimtaprocentinių morkų kramsnotojų pusėje. Tiesiog žiūrint į lėkštes topinambų, moliūgų, burokėlių ar kitų daržovių išspaudų ir suvokiant jų naudą, nekyla ranka palydėti to turinio į kompostą. Na, galų gale tai dar ir neekonomiška.
Taigi nejučiomis pradėjau eksperimentuoti ir dalinuosi šeimos „palaimintais“ labai paprastais receptais.
P.S. patiekalai gaminti iš lėtaeige sulčiaspaude gautų išspaudų. Moliūgai – vandeninga daržovė, tad jos nuvandeninimas tik palengvina kai kurių patiekalų ruošimą.
Margablyniai su moliūgų išspaudomis ir nakvišų sėklomis.
Į išspaudas įpilame panašų kiekį miltų, įmušame 1-2 kiaušinius, įpilame pieno arba vandens, pora šaukštų aliejaus, pagal skonį įberiame cukraus ir žiupsnį druskos. Tešla užmaišoma tokio tirštumo, kad lengvai kabintųsi šaukštu. Į tešlą, jei turime, įpilame saują nakvišų sėklų. Kepame blyninėje. Gardiname jogurtu, uogiene, uogomis, pušų sirupu…
|
Varškėtukai su moliūgų išspaudomis.
Lygiomis dalimis sumaišome išspaudas ir varškę. Įmušame kiaušinį. Miltų pilame tiek, kad tešla nebūtų skysta. Pagal skonį saldiname bei „druskiname“. Kukuliukus formuojame rankomis. Jei prie jų labai limpa – tešlą ir rankas pasibarstome miltais. Verdame šiek tiek pasūdytame vandenyje.
Mielinės bandelės su moliūgų išspaudomis.
Šiek tiek tirštesnė tešla nei spurgyčių. Rankomis formuojame bandelės. Skardoje pakilusios bandeles kepame orkaitėje apie 180 laipsnių temperatūroje.
Spurgytės su moliūgų išspaudomis.
Šiek tiek tirštesnė nei margablynių tešla kildinama pasitelkus mieles. Iš pakilusios tešlos šaukštu formuojame spurgytes ir verdame įkaitintame lydytame svieste arba aliejuje.
Apibarstome miltiniu cukrumi.