• $
    • $ Dollar
    • € Euro
    • £ Pounds
  • Login
  • Pradžia
  • Apie „Žolynų namus“
  • E-krautuvėlė
  • Renginiai
  • Augalų kolekcija
  • Straipsniai
  • Atostogoms
Pradžia Visi įrašai Visi įrašai

Dilgėlių sulčių gėrimas su medumi

Patiekalai Posted May 7, 2013Tags: Dilgėlės, dilgėlių sultys

Išsispaudžiame jaunų dilgėlių sulčių. Patogiausia, žinoma, tai daryti turint  lėtaeigę sulčiaspaudę. Dilgėlė nėra ,,vandeningas“ augalas, todėl spaudimo metu įpilame šiek tiek vandens. Taip  palengvėja  augalų traiškymas ir išsiskirtų daugiau chlorofilo bei kitų  naudingųjų ir maistingųjų medžiagų.  Neturint šios sulčiaspaudės, sultis  galima išgauti augalą trinant, traiškant ir kitais būdais. Į  gautą dilgėlių sulčių-vandens gėrimą įmaišome šaukštelį

Skaityti daugiau

Vieno kąsnelio dilgėlių blyneliai

Patiekalai Posted April 26, 2013Tags: Blynai, Dilgėlės

Penkių asmenų šeimai skirtų blynelių  savikaina 2-3 Lt (ir tai tik todėl, kad galbūt  neturite savų vištų kiaušinių, miltų, aliejaus, jogurto…) Prisiskiname  dubenį ką tik pradėjusių augti dilgėlių. Šie švelnūs  ūgliukai visai nepikti: juos  galima skinti tiesiog plikomis rankomis. Ugliukai merkiami į iš miltų ir kiaušinių pagamintą tešlą, kurią, jei norisi, skaniname druska ir pipirais…

Skaityti daugiau

Ryto sumuštinis su nakviša

Patiekalai Posted April 21, 2013Tags: Nakviša, Salotos

Nakvišos. Jei  jų aliejaus nebūtų, anot reklamos, visos moterys pražūtų. Tačiau  šis kažkada iš Amerikos  į Europą patekęs  ir sėkmingai  su vietiniais augalais susigyvenęs  dvimetis augalas valgomas VISAS.  O svarbiausia kad viskas nepaprastai paprasta. Pernais iš tamsios sėklelė sudygusi  ir neploną mėsingą  šaknį išauginusi  nakviša (Oenothera biennis L.)  šiemet ruošiasi  pavirsti  skaisčiai geltona  žvyringų, nederlingų laukų ir pakelių puošmena. Deja,

Skaityti daugiau

Vieno rytmečio patiekalai

Patiekalai Posted April 16, 2013

Laukiame nesulaukiame kol pasipils pievų žalėsiai: raktažolės, saulutės, nakvišos… O kol jos tik atsigaudinėja po šaltos žiemos, tenka traukti atsargas. Pastarnokas ir topinambas. Nors šie augalai sukultūrinti, tačiau  jų neretai galima aptikti ir sulaukėjusių, laukinių. Taip pat jie visiškai nereiklūs auginimo sąlygoms. Ir kasami tiek rudenį, tiek pavasarį. Žalių skonis  kaip sakoma mūsų šeimoje, ,,reikia priprasti“. Tačiau pavyko atrasti

Skaityti daugiau

Avižų košė su pušų pumpurų sirupu

Patiekalai Posted April 10, 2013Tags: Medus, Pušys

 Artėja laikas kai  Žolynų namų pušelės  pradės brinkinti  pumpurus. Šiemet jų prisidžiovinsime  dar daugiau. Ir ne tik sau. Ir ne  tik sveikatinimosi atsargoms, bet ir  pušų sirupo (,,medaus“) gamybai. Šis sirupas – nepakartojamo aromato, tirštas…ir jo neprivalgysi šaukštais. Tik  keletas lašelių ant  avižų ar manų košės, o  vasarą – ant ledų. Mmmm… Žinoma, jis praverčia ir pagerinant arbatas, pvz. kosint. Arba galima

Skaityti daugiau

Kilimas iš …senų megztinių

Sena-naujai Posted April 7, 2013

 Iš krūvos senų megztinių gavosi štai toks kilimas. Kilimas megztas  ,,liežuviais“, kurie po to susiųti  ir viršuje sujungti jau vašeliu nunertu skrituliu.  

Skaityti daugiau

Knygos

Kita Posted April 7, 2013

Šios knygos ir nuorodos  dalinasi  žiniomis ir padeda gimti mūsų idėjoms…  Jų numeriai minimi straipsniuose tam, kad nepamiršti iš kur imtos vienos ar kitos žinios. 1.Augalų pažinimas ir panaudojimas 1.1 1.2     1.3  1.4      1.5  1.6 1.7 1.8      1.9  1.10   1.11 1.12   2.Auginimas  2.1  2.2  2.3  2.4  2.5  2.6

Skaityti daugiau

Įvairių šaknų kava

Posted March 24, 2013

Kavos skrudinimui galima   naudoti ne tik šiuo metu labai išpopuliarėjusias giles. Kiaulpienių kava, topinambų kava, pastarnokų kava, varnalėšų, nakvišų, varpučio…. Kiekviena iš jų, nors  ir beveik identiškos spalvos – savito prieskonio ir aromato. Geriame vieną, skaniname pienu… net pamaišome su įprasta kava… Šaknys pasiruošusios skrudinimui: Varpučio kava (milteliai ir paruošta kava): Topinambų kava (milteliai ir paruošta kava): Pastarnokų

Skaityti daugiau

Varškė su prieskonių miltais

Patiekalai Posted March 24, 2013Tags: Dilgėlės, Moliūgų sėklos, Porai, Sėmenų aliejus, Žolių miltai

Visada  po ranka turime  įvairių žolių miltų: dilgėlių, balandų, žliūgių, porų, salierų… Jais apibarstyti  labai tinka forminės varškės griežinėlius.  Pora šaukštų sėmenų ar graikinių riešutų aliejaus, žiupsnelis moliūgų sėklų ir greitas  bei išvaizdus pusrytis  jau ant stalo…

Skaityti daugiau

Kepti apynių ūgliai

Patiekalai Posted February 22, 2013Tags: Apyniu ugliai, Sviestas ghi

Visą mūsų paežerė tiesiog skęsta apyniuose…. Šie dvinamiai augalai nuolat leidžia naujus ūglius, visaip besistengiančius surasti bet ką, į ką įsikibę galėtų kuo aukščiau palypėti tam, kad rudeniop  saulėje sunokintų sodriai kvepiančias spurgas. Apie šių spurgų savybę pagerinti alaus ar giros skonį žinome kiekvienas. Mūsų apynių vartojimo patirtis paplečia šias ribas. Ką tik nuskinti ir 

Skaityti daugiau
  • « First
  • «
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • »

Facebook

Naujausi įrašai

  • Natūralus margučių dažymas
  • Dovanos ir floristika
  • Senovinis darželis
  • Praktiškai naudojamų augalų kolekcija
  • Žemdirbystės įrankių kolekcija

Kategorijos

  • Auginimas (10)
  • Dovanų idėjos (5)
  • Floristika (9)
  • Grožis ir savipagalba (3)
  • Kalėdoms (3)
  • Kita (1)
  • Namų kūrimas ir dekoravimas (8)
  • Patiekalai (31)
  • Renginių idėjos (2)
  • Sena-naujai (15)
  • Velykoms (5)
  • Žoliavimas (5)

Sekite mus

Naujausi įrašai

  • Natūralus margučių dažymas
  • Dovanos ir floristika
  • Senovinis darželis
  • Praktiškai naudojamų augalų kolekcija
  • Žemdirbystės įrankių kolekcija

Produktai

  • Džiovintos karališkosios monardos žiedai su šakelėmis, 40 gr 3.50€
  • Džiovinta karališkoji monarda, 40 gr 3.90€
  • Advento-kalėdiniai vainikai 10.00€
  • Džiovinta plokščialapė zunda, 1 vnt 1.90€
  • Džiovintos laukinės aguonos floristikai, 10 vnt 0.50€
Žolynų namai © 2021 Visos teisės saugomos
  • Log In
  • Create an Account
  • Forgot password?
  • Login
  • You can login using your social profile
  • Problem with login?
  • Terms & Conditionst
  • Sing UP