Naminis sviesto-alavijo kremas
Manau, kad beveik kiekvienuose namuose rasime alaviją (alijošių) – vieną nereikliausių ir kartu reikalingiausių augalų.
Kaip namuose pasigaminti lydyto sviesto ir kokia jo kosmetinė nauda, galima paskaityti čia: https://www.zolynunamai.lt/kaip-pasigaminti-lydyto-sviesto/ .
O turint abiejų ingredientų – iki atšiauriais mėnesiais labai praverčiančio sviesto-alavijo kremo belikęs vienas, maždaug 15 minučių trukmės, žingsnis.
Nuskiname keletą alavijo lapų (rekomenduojama skinti kuo senesnius, maždaug dviejų-trijų metų lapus) ir keletą dienų palaikome šaldytuve (ši procedūra atliekama tikint literatūra, kurioje rašoma, kad taip visos regeneruojančiomis savybėmis pasižyminčios alavijo medžiagos tampa ypač vertingomis, aktyviomis). Perpjovę lapą, šaukšteliu išskutame jo minkštąją dalį ir sumaišome su atvėsusiu, bet dar nespėjusiu sukietėti sviestu (1 dalis alijošiaus masės ir maždaug 2-3 dalys sviesto), įlašiname keletą lašų turimo/mėgstamo eterinio aliejaus bei šiek tiek degtinės (nebūtina, tačiau toks kremas kambario temperatūroje laikosi ilgiau). Jei sviestas gamintas anksčiau ir jau spėjo sukietėti, palaikome jį vandens vonelėje. Masę išsukame pasitelkę smulkintuvą (blenderį). Gauname purų gelsvos spalvos kremą, kuris tikrai gerai veikia suskirdusią rankų, kulnų, veido odą. Juo taip pat galima pasinaudoti ir po vonios atstatant odos riebalinį sluoksnį. Jei kremo nesuvartosite per maždaug savaitę, „perviršį“ laikykite šaldytuve, o jei pamiršite kad jo ten turite sutepsite ant sumuštinių, tai tikrai nieko nenutiks, greičiau bus tik į naudą :).